НОВИНИ

Еднократният бонус за имунизирани пенсионери ще се изплаща на всяко първо число от месеца

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:06, 01.02.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Националният осигурителен институт започна изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите. Парите са за пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза. Добавката се изплаща независимо от вида и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера.

Тази добавка за ваксинираните пенсионери не е част от пенсията и се изплаща само веднъж. Не е необходимо пенсионерите, които са преминали през пълен ваксинационен курс, да подават допълнителни документи, за да получат сумата от 75 лв.

Информацията за хората, които имат право на тази еднократна добавка се получава по служебен път в НОИ от Министерството на здравеопазването.

По този начин още от днес започва изплащането на този стимул. Бонусът за имунизираните пенсионери ще се изплаща на всяко първо число от месеца.

Над 690 000 пенсионери днес ще получат добавката в размер на 75 лева. Добавката ще получат всички пенсионери, преминали пълен курс на ваксинация без значение възрастта им и каква пенсия взимат, обясни Георги Гьоков ,министър на труда и социалната политика.

Не е необходимо лицата да подават документи, списъкът ще се получава всеки месец в НОИ. На тази база ще извършим плащането, обясни Ивайло Иванов, управител на НОИ.

Социалният министър каза още, че ковид добавките ще се изплащат на пенсионерите до края на юни. По думите му няма да има нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия плюс ковид добавката, от декемврийската.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив подписа първи договор с талантлив юноша
Ботев Пловдив подписа първи договор с талантлив юноша
Държавата ще финансира групи по спорт и изкуства към училищата
Държавата ще финансира групи по спорт и изкуства към училищата