НОВИНИ

Ефектът "Кристиано Роналдо"

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:45, 20.09.2021
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
ефектът кристиано роналдо
Слушай новината

Кристиано Роналдо, без никакво съмнение, се превърна в нарицателно име за успехи през последните 15 години и самото му присъствие, в който и да е отбор води до повишаване на очакванията към тима.

Какво обаче се случва, когато португалецът си тръгне от дадено място - успява ли клубът да задържи познатото ниво или следва срив?

През това лято Кристиано Роналдо се завърна с гръм и трясък в редиците на Манчестър Юнайтед в края на трансферния прозорец, а стартът му бе повече от обещаващ - 4 гола в 3 мача.

Завръщането му на "Олд Трафорд" пък кара редица специалисти да считат "червените дяволи" за един от основните фаворити за спечелване на Висшата лига, а може би и на нещо повече.

На другия полюс обаче стоят нещата в бившия му клуб Ювентус, който е с едва 2 точки след първите четири кръга в Серия "А".

Въпреки завръщането на Масимилиано Алегри начело на торинци, "Старата госпожа" сякаш още не се e отърсила от тежкия минал сезон, в който за първи път загуби титлата от девет години насам.

Цифрите показват, че това е най-лошият старт на "бианконерите" от 60 години. През сезон 1961/62 те отново събират едва пункта в първите си четири двубоя, като тогава това им отрежда 12-о място в подреждането.

Днес обаче скромният им актив ги праща на 18-а позиция или иначе казано - в зоната на изпадащите.

Ако отново се върнем към сезон 1961/62, ще видим, че тогава мястото на торинци след първите четири мача остава непроменено до края на кампанията. Важно уточнение в случая е, че по онова време отборите в Серия "А" са 18, а не както в момента - 20.

Едва ли някой смята, че това ще се повтори и сега и Ювентус сензационно ще изпадне от италианския елит, но със сигурност подсказва, че предстоят трудни дни за 36-кратните шампиони в "Скудето".

Връщаме се три години назад - през 2018. Реал (Мадрид) току-що е спечелил за трети пореден път Шампионската лига, когато изненадващо от "Сантиаго Бернабеу" си тръгват Кристиано Роналдо и треньорът Зинедин Зидан.

Тук може да се поспори чие заминаване се е отразилo по-тежко на "Кралския клуб", тъй като няколко месеца по-късно Зидан се завърна и дори успя да спечели още една титла през сезон 2020/21.

Обект на разследване в този случай обаче е Роналдо, който остави трайна следа в Мадирд и първият сезон без него бе истинско мъчение за привържениците на "белите".

Мадридчани записаха втория си най-лош старт през новия век в Ла Лига, като в края на октомври те се движеха на 7-мо място в класирането. Това доведе до смяната първо на Юлен Лопетеги, а по-късно и на Сантиаго Солари.

В края на кампанията Реал все пак се добра до 3-то място, но остана горчилката от липсата на спечелен трофей и сензационното отпадане от Аякс на 1/8-финалите в Шампионската лига.

Кой да предположи тогава, че впоследствие нидерландците ще бъдат на броени секунди от финала на "Уанда Метрополитано" и единствено голът на Лукас Моура ще ги лиши в първи финал в най-престижния турнир европейски клубен турнир от сезон 1995/96.

Дори Манчестър Юнайтед имаше трудности преди 12 години, когато продаде Кристиано на Реал (Мадрид) за рекордните по онова време 80 милиона паунда.

"Червените дяволи" спечелиха Купата на лигата, но претърпяха провали във Висшата лига, ФА Къп и Шампионската лига.

Едно е сигурно - Кристиано Роналдо е една от двете най-големи звезди на модерния световен футбол и независимо от вече напредващата му възраст, ако даден клуб остане без него, то със сигурност ще е нужно време на неговите привърженици да приемат, че познатите успехи, може би, вече няма да идват толкова лесно и ще е нужен период на адаптация за живот без португалеца.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус и трамвай се удариха в София, има пострадали (СНИМКИ)
Автобус и трамвай се удариха в София, има пострадали (СНИМКИ)
Комедиен футболен сериал спечели седем награди „Еми”
Комедиен футболен сериал спечели седем награди „Еми”