Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕК иска 50% по-малко пестициди до 2030 година

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:39, 22.06.2022
Чете се за: 04:32 мин.
По света
швейцария отхвърли забраната пестицидите
Слушай новината

Европейската комисия прие днес предложения за възстановяване на увредените екосистеми и връщане на природата в цяла Европа - от земеделските земи и моретата до горите и градската среда. Комисията предлага да се намали употребата на химически пестициди с 50% до 2030 година. Законодателните предложения целят възстановяване на природата до 2050 година.

Всяка държава членка ще трябва да се ангажира с цели за възстановяване на природата в различните екосистеми. До 2030 г. да бъдат обхванати най-малко 20% от сухоземните и морските зони на Европейския съюз с мерки за възстановяване на природата, до 2050 г. - всички екосистеми, които се нуждаят от възстановяване.

Мерките за възстановяване на природата са свързани с възвръщане на дивата природа, засаждане на дървета, екологизиране на градовете и инфраструктурата и премахване на замърсяването.

Брюксел е готов да предостави около 100 милиарда евро за разходи за биологично разнообразие, включително възстановяване.

Предложените цели включват:

- Обръщане на тенденцията за намаляване на популациите на пчелите и другите опрашители до 2030 година и увеличаване на техните популации оттам нататък;

- Без нетна загуба на зелени градски площи до 2030 година, увеличение с 5% до 2050 година, най-малко 10% покритие от дървесни корони във всеки европейски град, селище и предградие и нетно увеличение на зеленото пространство, което е интегрирано в сградите и инфраструктурата;

- В селскостопанските екосистеми - цялостно увеличаване на биологичното разнообразие и положителна тенденция за тревни пеперуди, птици, живеещи върху земеделски земи, органичен въглерод в обработваемите минерални почви и разнообразни особености на ландшафта в земеделската земя;

- Възстановяване и връщане на влажни зони на пресушени торфища, използвани за селскостопански цели и в обекти за добив на торф;

- В горските екосистеми - общо увеличаване на биологичното разнообразие и положителна тенденция за свързаност на горите, изсъхнала дървесина, дял на горите с неравномерна възраст, горски птици и запаси от органичен въглерод;

- Възстановяване на морските местообитания, като например морски треви или дъна на седименти, както и възстановяване на местообитанията на емблематични морски видове като делфини и морски свине, акули и морски птици;

- Премахване на речните бариери, така че до 2030 година поне 25 000 километра реки да бъдат превърнати в свободно течащи реки.

За да се спомогне за постигането на целите ще се изисква от държавите членки да разработят национални планове за възстановяване в тясно сътрудничество с учените, заинтересованите страни и обществеността.

По отношение на намаляването на употребата на химически пестициди от държавите членки ще се очаква да определят свои собствени национални цели за намаляване на емисиите в рамките на определени параметри, за да се гарантира постигането на целите за целия Европейски съюз. Ще се въведат нови правила за щадящ околната среда контрол на вредителите.

Еврокомисията обещава нови правила на общата селскостопанска политика, за да се гарантира, че земеделските стопани ще бъдат компенсирани за всички разходи, свързани с прилагането на новите правила, за преходен период от 5 години.

Според Европейската комисия над 80 процента от местообитанията в Европа са в лошо състояние. Най-засегнати са влажните зони, торфищата, пасищата и дюнните местообитания.

В Западна, Централна и Източна Европа влажните зони са намалели с 50% от 1970 година насам. 71% от рибата и 60% от земноводните популации са намалели през последното десетилетие. Между 1997 и 2011 година загубата на биологично разнообразие се оценява на 3,5 - 18,5 трилиона евро годишно.

Брюксел смята, че икономическите ползи от възстановяването на торфища, блатисти местности, гори, пустеещи земи, пасища, реки, езера, морски и крайбрежни влажни зони ще са осем пъти по-големи от разходите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Независими депутати: Няма проблем всеки един от нас да застане на детектор на лъжата
Независими депутати: Няма проблем всеки един от нас да застане на детектор на лъжата
Русия нанесе ракетни удари срещу Харков, жертвите са поне 15
Русия нанесе ракетни удари срещу Харков, жертвите са поне 15