НОВИНИ

ЕК подписа договор за още една ваксина срещу COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:44, 02.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
откриват пунктове ваксинация големите болници нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

ХЕРА, органът на Европейската комисия за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, подписа рамков договор за съвместно възлагане на обществени поръчки с дружеството за доставка на тяхната протеинова ваксина срещу COVID-19. В рамките на тези поръчки държавите могат да закупят до 250 милиона дози.

Тъй като броят на случаите в Европа отново нараства, този договор ще направи ваксината на "Хипра" бързо достъпна за участващите държави веднага щом тази ваксина получи положителна оценка от Европейската агенция по лекарствата, допълват от ЕК.

"С нарастването на броя на случаите на заразяване с COVID-19 в Европа трябва да гарантираме максимална подготвеност за наближаващите есенни и зимни месеци. Ваксината на "Хипра" добавя още един вариант за допълване на широкия набор от ваксини за нашите държави членки и граждани. Увеличаването на ваксинацията и на поставянето на бустерни дози ще е от съществено значение през следващите месеци. Работим неуморно, за да гарантираме наличието на ваксини за всички. Това е нашият Европейски здравен съюз — подготвен за бъдещите предизвикателства и в готовност за действие". заяви комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

Досега Европейската комисия има подписани договори с "Астра Зенека", "Санофи", "Янсен", "Пфайзер", "Модерна", "Новавакс" и "Валнева". В държавите от Европейския съюз са осигурени около 4,2 милиарда дози.

Бивалентната рекомбинантна протеинова ваксина на "Хипра", която понастоящем е в процес на текущо разглеждане от Европейската агенция по лекарствата, се разработва като бустерна доза при вече имунизирани лица на възраст 16 и повече години. Ваксината "Хипра" се съхранява при температура на охлаждане между 2 и 8 градуса, което улеснява съхранението и разпространението ѝ в Европа и по света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остра реакция от БСП за новия служебен кабинет - Корнелия Нинова го определи като реваншистки
Остра реакция от БСП за новия служебен кабинет - Корнелия Нинова го определи като реваншистки
Лена Бориславова: Не бих хванала премиера за ръка и не съм го направила
Лена Бориславова: Не бих хванала премиера за ръка и не съм го направила