НОВИНИ

ЕК призова за ваксинация на фона на растящия брой случаи на Covid-19

асен меджидиев българия спести 188 млн лева предоговорените условия доставка ковид ваксини
bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 09.01.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Европа
Слушай новината

"Covid-19 и неговите разновидности все още са сред нас и все повече циркулират в нашите общности", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, като подчерта необходимостта от ваксинация с оглед на едновременното съществуване на три вируса.

Последните данни показват, че в някои страни от ЕС се наблюдава повторно нарастване на случаите, а Кириакидес отбеляза, че допълнително предизвикателство е съвместната циркулация на други респираторни заболявания.

В Хърватия местните медии съобщиха, че от 12 до 18 декември са регистрирани 68 смъртни случая, свързани с Covid.

В Гърция има прогнози за 80 смъртни случая седмично, ако настоящите тенденции се запазят, докато в Италия случаите на грип и Covid-19 са достигнали рекорд през последните две седмици на 2023 г.

От Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията споделиха, че възобновяването на SARS-CoV-2, както и на сезонния грип и респираторно-синцитиалния вирус, не е неочаквано, както и съвместната циркулация на трите вируса.

"Ваксинацията остава ключов защитен механизъм срещу Covid-19, особено за най-уязвимите в нашите общества. Бях подчерталa това в писмото, изпратено до всички министри на здравеопазването през септември, относно необходимостта от ваксинация за Covid-19 и сезонен грип", отбеляза Кириакидис.

"Нуждаем се от адекватно тестване, определяне на последователността, докладване и споделяне на данните от Covid-19. Това е единственият начин да продължим ефективно да проследяваме разпространението на циркулиращите вируси и техните варианти и да се предпазваме взаимно", добави тя.

В някои столици вече се обмисля въвеждането на нови ограничителни мерки, като например задължителни маски на определени места.

Испанското министерство на здравеопазването е влязло в сблъсък с автономните области относно задължителното използване на маски в здравните центрове. Късно снощи Министерството на здравеопазването наложи маски в здравните центрове в цялата страна.

Според някои оценки въвеждането на ограничителни мерки преди изборите за Европейски парламент може да бъде рисковано, тъй като може да бъде политически използвано от крайната десница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел Атал е новият министър-председател на Франция
Габриел Атал е новият министър-председател на Франция
ГЕРБ-СДС: Създава се измислена криза със завода за отпадъци в София
ГЕРБ-СДС: Създава се измислена криза със завода за отпадъци в София