НОВИНИ

ЕК пуска платформа със свободен достъп за публикуване на научни изследвания

пуска платформа свободен достъп публикуване научни изследвания
bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 24.03.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Европейската комисия пусна в действие Open Research Europe - платформа за публикуване на научни изследвания, която ще бъде достъпна за всеки.

Посредством тази платформа ще се представят резултатите от научните изследвания, финансирани по програмата на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021-2027 г. "Хоризонт Европа", както и по предшестващата я програма "Хоризонт 2020".

Open Research Europe ще осигури както за изследователите, така и за гражданите безплатен достъп до най-новите научни открития.

Тя пряко ще спомогне да се отстранят някои от най-големите трудности, често съпровождащи публикуването на научни резултати, каквито са например забавянията, пречките пред повторното използване на резултатите и високите разходи.

"Ние трябва да ускорим научните открития, като насърчаваме по-широкото използване на практиките на съвместни и отворени научни изследвания. Помагайки на изследователите да публикуват своите резултати в режим на свободен достъп, Open Research Europe премахва бариерите пред потока от знания и култивира среда за научни дебати. Това е само началото. Репутацията на тази платформа постепенно ще се затвърди и тя ще се превърне в предпочитано място за публикуване за изследователите, работещи по програмите "Хоризонт 2020" и "Хоризонт Европа", и в неразделна част от европейското научноизследователско пространство", заяви българският еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Платформата е незадължителна услуга за бенефициерите на програмите "Хоризонт Европа" и "Хоризонт 2020", благодарение на която те ще могат да изпълняват свързаното с финансирането изискване за незабавен свободен достъп, без това да означава разходи за тях.

На разположение на научната общност вече са представени около 40 научни труда от разнообразни изследователски области.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Кирилов: Най-добрите българи са в ЦСКА 1948, купите ще дойдат (ВИДЕО)
Росен Кирилов: Най-добрите българи са в ЦСКА 1948, купите ще дойдат (ВИДЕО)
Ван Бастен предлага правилото за засадата да отпадне
Ван Бастен предлага правилото за засадата да отпадне