НОВИНИ

ЕК с мащабен план за стимулиране на производството на микрочипове

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:26, 08.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
мащабен план стимулиране производството чипове
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Европейската комисия обяви мерки за стимулиране и инвестиции в производството на чипове в Европа. Целта е до 2030 година Евросъюзът да има 20% от световното производство. В момента Европа държи едва 10 на сто от пазарния дял в световен мащаб и е силно зависима от доставките от трети държави, предимно в Азия.

Интегралните схеми или чиповете все повече се превръщат в неотменна част от живота ни. Без тях ще са невъзможни електромобилите, 5G, космическите изследвания, изчислителните мощности и суперкомпютрите. Но чиповете са и в центъра на големи геополитически интереси. В момента Европа покрива нуждите си с внос от Китай и Тайван.

“Пандемията болезнено разкри уязвимостта на веригите за доставка на чипове в ЕС. Всички знаете, че глобалният недостиг на чипове наистина забави възстановяването ни. Видяхме, че цели производствени линии спряха, например в автомобилостроенето. Защото търсенето в световен мащаб се увеличаваше, но нямаше достатъчно предлагане", заяви Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Европа иска сама да произвежда чиповете си. Брюксел смята да мобилизира над 43 милиарда евро публични и частни инвестиции в следващите години. Държавите, с които иска да си партнира са САЩ, Япония, Южна Корея и Сингапур.

"С тази инициатива ще бъде предоставена чудесна възможност на нашите изследователи, новатори и стартиращи предприятия да играят водеща роля в новата вълна от иновации в Европа", каза Мария Габриел - еврокомисар комисар по въпросите на иновациите и
научните изследвания.

За да стане законодателен акт, предложението на Еврокомисията трябва да бъде одобрено от Европарламента и държавите-членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елен се блъсна в училищен автобус в Русенско
Елен се блъсна в училищен автобус в Русенско
Стефан Янев: Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност
Стефан Янев: Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност