НОВИНИ

ЕК за твърденията на Василев: Не коментираме записи с неизвестен произход

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:03, 26.05.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Европа
Слушай новината

“Няма начин ЕК да коментира записи с неизвестен произход, за които нищо не знаем”. Това каза говорител на ЕК днес в Брюксел в отговор на журналистически въпрос, свързан с изявленията на народния представител Радостин Василев, който представи запис, направен според него по време на Националния съвет на "Продължаваме Промяната".

В записа се твърди за договорки с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за приемането на България в Шенген и еврозоната.

Говорител на ЕК заяви днес, че има изисквания за приемането на България и Румъния в Шенген. Според него Урсула фон дер Лайен е била много категорична и ясна в подкрепата си за приемането на двете страни в пространството за свободно движение.

Според говорителя на ЕК има ясни критерии за приемането в дадена страна в еврозоната. Еврокомисарите, а после и Съветът на ЕС много прецизно разглеждат изпълнението на тези критерии и едва тогава се взима решение.

“Как искате да коментирам нещо, което е казано от трето лице?! По абсолютно никакъв начин няма да коментираме запис, който е с неясен произход, аз не знам нищо за него, моля ви... Това, което е ясно е, че има критерии, които се отнасят за влизането в Шенген и председателят беше много категорична в своята подкрепа и за България, и за Румъния що се отнася до влизането им в Шенген, мисля, че това стана много ясно. Има и много ясни критерии за влизането в еврозоната. Разбира се, председателят и цялата Комисия, нека ви припомня, че не е само председателят, а цялата Комисия, а после и Съветът на ЕС са тези, които преценяват много прецизно дали критериите са изпълнени, за да бъде взето такова решение. Но по принцип не коментираме такъв сорт обвинения и записи, които излизат на бял свят", заяви Ерик Мамер - говорител на ЕК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Граматиков загуби в третия кръг на турнира по джудо от сериите Гран при в Линц
Георги Граматиков загуби в третия кръг на турнира по джудо от сериите Гран при в Линц
Ерик тен Хаг: Завръщането в Шампионската лига е важна стъпка
Ерик тен Хаг: Завръщането в Шампионската лига е важна стъпка