НОВИНИ

Екипи на МВР, РЗИ и КЗП ще следят за спазване на мерките в магазините

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:30, 17.12.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
живо служители кзп следят спазват противоепидемичните мерки магазините
Слушай новината

Смесени екипи, в които ще бъдат включени Комисията за защита на потребителите, РЗИ, МВР и инспектори от Агенцията по храните ще следят за спазването на по-строгите мерки при пазаруване по празниците. Това стана ясно след среща на представителите на търговските вериги у нас с икономическия министър Лъчезар Борисов и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Стана ясно още, че зелените коридори за пазаруване на възрастни хора остават и трябва да се спазват.

Министърът на вътрешните работи е поел ангажимент на магазините да бъде оказана помощ за струпването на опашки и нарушаване на противоепидемичните мерки, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Здравният министър категорично не е доволен от данните за пандемията у нас

От хранителните вериги и нехранителните магазини са препотвърдили ангажимента си за пълно спазване на противоепидемичните мерки. "За нас най-важно е здравето на хората, от които пък зависи и икономиката", акцентира икономическият министър. Част от магазините са докладвали, че вече са реорганизирали своята дейност, използват се повече дезинфектанти, правят се проверки на входовете. Където е възможно е увеличено и работното време.

Ако търговските вериги имат недостиг на кадри за персонал или охрана, то кадри ще им се предоставят през бюрата по труда, стана ясно още по време на брифинга.

Бизнесът и здравните власти могат да седнат на една маса и да имат една цел – здравето на хората и запазване на бизнеса, обобщи той.

Към екипите на МВР, РЗИ и пожарната в проследяване на спазването на въведените противоепидемични мерки ще се включат и служители на Комисията за защита на потребители, съобщи още министър Борисов. За хранителните магазини отговорност ще поемат и служители от Българската агенция за безопасност на храните, допълни доц. Ангел Кунчев.

Санкции ще има и за потребителите, които не спазват противоепидемичните мерки в супермаркетите и търговските обекти.

„Ние разбираме това, че моловете се затварят, но има и различната гледна точка, че когато тези магазини са затворени, се увеличава напливът от хора в тези, които остават отворени”, коментира изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Той бе категоричен, че мерките ще се спазват в магазините, но има опасения относно дисциплината на самите клиенти вътре, в магазина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски окончателно реши финансовите си проблеми
Левски окончателно реши финансовите си проблеми
Клубове от Англия и Италия в спор за капитана на ЦСКА
Клубове от Англия и Италия в спор за капитана на ЦСКА