НОВИНИ

Учениците от 1. до 4. клас се връщат на училище на 4 януари, заведенията и моловете остават затворени

Здравният министър категорично заяви, че не е доволен от данните за пандемията у нас

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 17.12.2020
11026
Чете се за: 02:27 мин.
Здраве
Слушай новината

Заведенията ще останат затворени до 31 януари, а детските градини, яслите ще отворят на 4 януари, съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг за разпространението на коронавирус у нас.

„Най-важните от мерките, които ще предложим заедно с колегите до мен: нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също ще останат затворени до 31 януари. Детските градини, ялите и учениците от 1. до 4. клас ще отворят на 4 януари 2021 г. Забраните за моловете продължават да са затворени, с изключение на разположените в тях банки, аптеки и магазини, които са на телекомуникационни компании, където се плащат сметките на гражданите. Продължава забраната за събития, конференции, конгреси, като тя ще важи до 31 януари. От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии и кина при заетост 30% от капацитета им“, обобщи министърът.

Ново предложение: Мерките да останат в сила до 31 януари

Много внимателно ще наблюдаваме какво се случва с мерките и аз гарантирам, че в това, което предстои, ще видите цялата сила на държавата. Ще се намесваме много ясно и категорично, включително и със затварянето на вериги, които не осигуряват дистанция и спазване на противоепидемичните мерки“, категоричен бе проф. Костадин Ангелов.

За последната седмица излекуваните пациенти с коронавирус са 18 907, а от началото на пандемията броят им е 90 510. „Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е категорично „не“, заяви още министърът.

„Като министър на здравеопазването аз не искам българските граждани да бъдат излекувани. Аз искам българските граждани да бъдат здрави. И това е целта на мерките, които ще предложим“, обоснова продължаването на мерките проф. Ангелов.

14-дневната заболеваемост у нас е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-о място в Европа и на трето място на Балканския полуостров. Страната ни е на второ място по смъртност в ЕС и на първо на Балканския полуостров, обобщи данните доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. „Да, благоприятна е тенденцията, виждаме как започва да се отразява и на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и не на смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината. Седем пъти е разликата между областта с най-ниска и най-висока заболеваемост“, посочи той.

До края на годината очакваме да има първи имунизации срещу COVID-19 в страната, потвърди отново доц. Кунчев. „Подготовката за имунизация срещу COVID-19 е в пълен ход във всички РЗИ. Продължава изграждането и поддържането на хладилната верига за получаване на ваксината. Тъй като срокът, в който Европейската агенция за лекарства ще даде своите препоръки, беше изместен, очакваме на 23-ти ЕК да одобри разпространението на ваксината, тя да пристигне в страните на по-късен етап и се надяваме до края на годината да има първи имунизации в страната, както и в цяла Европа“, допълни той.

Премиерът: Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, пандемията в цял свят се усложнява

В брифинга участваха също министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

От 4 януари се възстановява присъствения учебен процес в детските градини и училища от 1-ви до 4-ти клас, също така и в детските ясли. „Решението се базира на диференциран подход към различните възрастови групи деца. Децата в по-малка възраст в по-малка степен са преносители на заразата. В този смисъл от епидемиологична гледна точка по-малко допринасят за усложняване на обстановката отколкото големите ученици“, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. „Разумното за учениците от 5-и до 12-и клас е да останат поне още седмица на обучение в електронна среда“, подчерта той.

По мярката за компенсации за затворени бизнеси - така известна като 24 лева или 80/0 - до момента има подадени 4019 заявления от работодатели за компенсиране на 19 576 работници. Вече са извършени първите плащания за 230 работодатели, съобщи министър Деница Сачева. Тя подчерта, че ще се извършват плащания в дните до Коледа, а също и между празниците.

Останалите мерки - 60/40 и 80/20, за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт ще продължат да действат до 31 март.

До момента сектор търговия, без моловете, продължава да работи. Днес ще се срещнем с хранителните вериги, както и с големите вериги магазини, увери министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той заяви, че освен с НАП се работи и с Българска банка за развитие (ББР) за икономическа подкрепа. „Продължават двата дизайна на ББР. Там вече могат да кандидатстват и големи компании. Подпомогнати и са и физически лица с кредити до 100 млн. лв.“, съобщи министър Борисов и допълни, че 1,1 млрд. вече са инвестирани като са подкрепени над 250 000 работни места. „Тези мерки търпят и ново ускоряване“, увери той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров вече мисли за семейство
Григор Димитров вече мисли за семейство
Бой между ученички в Пловдив
Бой между ученички в Пловдив