НОВИНИ

Ново предложение: Мерките да останат в сила до 31 януари (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:04, 16.12.2020
Чете се за: 01:48 мин.
Още
Слушай новината

31 януари е новата дата, до която част от сега действащите мерки в страната ще останат. Това предложиха здравният министър и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при премиера. Изключения да бъдат направени за учениците от 1-ви до 4-ти клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. От 1 януари да се отворят галерии, музеи и кина.

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов е докладвал на премиера Бойко Борисов, че само за седмица броят на излекуваните от коронавирус у нас е близо 19 000 души и заболеваемостта пада. В същото време обаче по този показател България продължава да държи 10-а позиция в Евросъюза, а по смъртност е на първо място.

Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад доколко са ефективни противоепидемичните мерки в страната и въз основа на него да се вземе решение дали ще има разхлабване за празниците или не.

В крайна сметка, днес министърът на здравеопазването е предложил на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари догодина с изключение на следните:

Разрешаване на учениците от 1-ви до 4-ти клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина.

Отваряне на детските градини и яслите от 4 януари догодина.

Предвижда се от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка.

Разрешава се ресторантите в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите, с въведен вечерен час до 22.00 ч.

Здравният министър информира премиера, че макар в страната ни вече да няма области оцветени в червено, където заболеваемостта е над 1000 на 100 000 души, продължава силният натиск върху здравната система.

Бойко Борисов, министър-председател: Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравели.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души. Въпреки това в България по брой починали на 100 000 души сме на първо място в Евросъюза.

Премиерът посочи, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим.

Бойко Борисов, министър-председател: При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система ще можем да удържим с тези мерки.

По думите на премиера удължаването на мерките до края на януари ще изисква от бюджета нови 250 млн. лева, за да се компенсират временно затворените бизнеси. Борисов заяви, че ще изиска всекидневен контрол при изпълнението им, а на нарушителите да се налагат санкции.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19.

Ген. майор Венцислав Мутафчийски, председател на НОЩ: Ние разбираме всички очаквания на нашите съграждани за отслабване на мерките и за оптимистично посрещане на празниците. Но като медици чуваме и гласовете на тези, които са загрижени за здравето на болните, както и на близките на болните.

Затова според Венцислав Мутафчийски към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията.

Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор, карал с 230 км/ч, осъди Пътна полиция
Шофьор, карал с 230 км/ч, осъди Пътна полиция
Бившата съпруга на Джеф Безос дари над 4 млрд. долара за фондове за спешна помощ
Бившата съпруга на Джеф Безос дари над 4 млрд. долара за фондове за спешна помощ