НОВИНИ

Семейство от София създаде онлайн платформа за даряване на кръвна плазма

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 16.12.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас
Слушай новината

Семейство създаде платформа, която да свързва търсещи и даряващи кръвна плазма.

Петя Банова е звукорежисьор в Българското национално радио, а съпругът и Георги - уеб дизайнер. Преди няколко седмици обмислили как могат да бъдат полезни в борбата с пандемията и решили, че създаването на сайта „Дари Живот" е един добър вариант.

Платформата е създадена от Георги само за два дни, но тя започва да работи след около две седмици. За да е гарантирана сигурността на личните данни на потребителите са направени много защити на сайта.

Петя Банова: Ние много дълго време се чудехме как може да помогнем. Мислехме да дарим известна сума пари, после мислехме да купим предпазни средства за лекарите. Но тъй като бюджетът ни е ограничен, преценихме, че тази помощ не е толкова, колкото на нас ни се иска. Продължахме да мислим, как може да помогнем и се роди тази идея.

Георги Банов: Нашите наблюдения са, че във Фейсбук самите публикации много бързо падат надолу и съответно не остават видени, остават нечути.

В платформата има два вида категории - търся и дарявам. А всеки потребител в рамките на един месец може да направи само две обяви.

Георги Банов: Тя трие всички, неактивни автоматично след 30-ия ден. Пак с цел да дадем реален шанс, кои са активни и кои не. Също така да не се претоварва платформата, защото много заявки има към нея. И най-вече с цел сигурност.

В сайта вече има регистрирани около 40 души, като от осем от тях са дарители. Потребителите сами решават каква информация за себе си да публикуват и дали да оставят телефонен номер за контакт.

Петя Банова: Това, което ние сме представили като възможност, е хората да се свързват едни с други. По никакъв начин не гарантираме намирането на дарители, с доставката на кръвна плазма. И въобще не участваме в процеса по намирането на кръвна плазма. Просто сме създали възможност чрез тази платформа търсещите да си напишат, че търсят, дарителите да следят актуалните обяви и вече те едни с други да се свързват директно. Така избягваме възможните варианти за грешка от препредаване на информацията.

Регистрацията в сайта е напълно безплатна.

Петя Банова: Изрично сме посочили в сайта, че ако някой потребител поиска в замяна на дарената плазма било то пари, било то някаква друга услуга, потребителят веднага трябва да сигнализира до нас и до органите на реда, защото платформата е за безвъзмездно даряване на плазма.

За популяризиране на платформата семейството разчита на социалните мрежи. А от както работи вече има спасен един човешки живот.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти половината българи се информират от БНТ за здравната криза
Почти половината българи се информират от БНТ за здравната криза
Отново без вода в карловския квартал Сушица
Отново без вода в карловския квартал Сушица