НОВИНИ

Правна комисия подкрепи създаването на специален прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:28, 16.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Предложението на управляващите за прокурор, който да разследва главния прокурор, премина първата бариера. То беше прието на първо четене от правната комисия и влиза в пленарна зала.

Прокуратурата даде отрицателно становище с аргумента, че и в момента всеки прокурор може да разследва обвинител номер едно. От БСП също критикуваха проекта и гласуваха "въздържал се".

Управляващите предлагат: Прокурор, който да разследва главния прокурор

Управляващите предлагат при сигнал за престъпление извършено от главния прокурор той да се проверява и разследва от прокурор, който има не по-малко от 12 години юридически стаж, през последните пет години не е наказван дисциплинарно и е избран с обикновено мнозинство от Висшия съдебен съвет.

Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ, зам.-председател на Парламентараната комисия по правни въпроси: Единственият възможен вариант за осигуряване на независимо разследване срещу главния прокурор е чрез създаване на фигурата на прокурор, компетентен по преписки и наказателни производства срещу главния прокурор.

Според прокуратурата създаването на фигурата на този специален прокурор е излишно.

Красимира Филипова, зам.-главен прокурор: И към настоящия момент няма никаква законова пречка да с провежда разследване срещу главния прокурор. По никакъв начин главния прокурор няма механизъм за процесуално влияние върху прокурорите, които работят по такива преписки.

От БСП също са против предложението на управляващите.

Крум Зарков, депутат от "БСП за България, зам.-председател на Парламентараната комисия по правни въпроси: Да се предвиди възможността за съдебен контрол върху актовете, с които се отказва образуване на производство срещу главния прокурор.

От левицата са против кандидатурите за прокурора да се издигат от шестима членове на прокурорската колегия на ВСС. Според тях, така, тези, които избират обвинител номер едно на практика ще избират и този, който ще го разследва. От ГЕРБ се съгласиха и ще продложат възможност дори за самономиниране за тази длъжност. Управляващите не са съгласни с отрицателното становище на прокуратурата.

Десислава Ахладова, министър на правосъдието: Съветът на Европа, Венецианската комисия, ЕК многократно са призовавали България да въведе такъв разследващ механизъм.

Проктозаконът влиза в пленарна зала още в петък, ако получи подкрепа на първо чете ще бъде пратен за становище на Венецианската комисия. Амбицията на управляващите е да бъде приет окончателно да края на мандата им.

Боян Магдалинчев, ВСС: Би могло един от действащите прокурори да разследва обвинител №1

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната шампионка Янева: Най-после чух химна в моя чест
Световната шампионка Янева: Най-после чух химна в моя чест
Еврокомисията призова: Ваксинирането срещу COVID-19 да започне във всички държави от ЕС едновременно
Еврокомисията призова: Ваксинирането срещу COVID-19 да започне във всички държави от ЕС едновременно