НОВИНИ

Боян Магдалинчев, ВСС: Би могло един от действащите прокурори да разследва обвинител №1

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 14.12.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

В тазгодишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона въпросът за избора на прокурор, който ще наблюдава работата на главния прокурор, е застъпен.

"Това е една от констатациите на ЕК. Тя е била предмет на разисквания и на Венецианската комисия по повод внесения законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Както знаете, беше последван и от проект за нова Конституция на Р България, където бяха заложени и промени в тази посока", това заяви в "Още от деня" представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Той обясни, че доколкото е в течение с онова, което се залага в процесуалните закони, ще предстои избор на прокурор, който да има определен мандат от 7 години и който да може да разследва главния прокурор при евентуално извършено престъпление. Заместниците на главния прокурор също ще могат да бъдат разследвани от него.

Промяна в Закона за съдебната власт ще регламентира органите, които могат да предлагат този прокурор, а процесуалните закони - действията, които да не бъдат в обхвата на правомощията на главния прокурор при извършено престъпление или при предприемане на процедура за временно отстраняване или за освобождаването от длъжност на това основание.

Боян Магдалинчев изрази мнението си, че би могло този прокурор да е от действащите прокурори. При наличието на данни за извършено престъпление от страна на главния прокурор, Пленумът на Висшия съдебен съвет може да започне процедура по избор на разследващ прокурор за конкретния случай.

"Но в рамките на този проект, който е внесен, не виждам принципна пречка при 7-годишен мандат и при пълна независимост за извършване на процесуални действия, той да не може да изпълни това, което се очаква от него", уточни Магдалинчев.

Този начин на предвиждане на такава разследваща фигура донякъде е повлиян и от решение на Конституционния съд от м.г., където се казва, че няма никакви пречки в тази посока, добави той, но отбеляза, че качествената работа на този прокурор зависи от фигурата, която ще бъде избрана.

Боян Магдалинчев беше категоричен, че Венецианската комисия е консултативен орган. Българската конституция и българският Конституционен съд са задължителни за нас. "Въпреки всичко тя е един авторитетен орган." Онова, което тя препоръчва, е странично мнение, "което звучи по друг начин и се вижда отстрани. Препоръките й са по-скоро коректив на това, което бихме могли да пропуснем случайно.

Представляващият ВСС изтъкна, че правораздаването не се е забавило във връзка с коронакризата, тъй като са обсъдени всички варианти това да не се случи. Ограничен е бил единствено броят на откритите съдебни заседания, за да се намалят контактите между хората.

В последствие и тези заседания се увеличиха. Тази година нямаше съдебна ваканция и магистратите продължиха да работят. Работят и сега при всички необходими мерки и при наличие на болни - само тогава се отлагат дела. 1846 дела са отложени за ноември - пренасочени са за други дати, уточни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 спря Биляна Дудова за Световната купа по борба в Белград
COVID-19 спря Биляна Дудова за Световната купа по борба в Белград
Убитият в Стара Загора е бил криминално проявен
Убитият в Стара Загора е бил криминално проявен