НОВИНИ

Виртуални пари с краден ток - как се копае криптовалута

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:20, 14.12.2020 (обновена)
9776
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Все още няма задържани за най-голямата кражба на ток в системата на ЧЕЗ. Технически експертизи ще установяват откога е действала фермата за криптовалута в стопански двор в село Хераково. Специално за БНТ от фирмата собственик на имота разкриха, че той е бил отдаден под наем едва от няколко месеца.

Криминалният сюжет представя съвременен вариант на филмовото клише "треска за злато". Няколко постройки в бивше ТКЗС се превръщат в източник на виртуално богатство.

Откраднато е огромно количество ток, с което са захранвани над 500 устройства за "копаене на валута". Машините могат да се използват и в домашни условия. Печалбата зависи от от броя на така наречените "копачи" и тяхната мощност.

Фермата за криптовалута е разкрита от аналитичен екип на ЧЕЗ. При проверка в района на софийското село уредите отчели рекордно потребление на ток - 1,7 мегавата.

Филип Йорданов, ЧЕЗ България: Казано на български: На час потреблението на този обект, който е зад нас е било колкото четири, пет домакинства плащат месечно. Към настоящия момент ЧЕЗ я плаща сметката.

От фирмата собственик заявиха за "По света и у нас", че той е даден под наем напълно законно с договор, а партидата за електричество е на фирмата наемател. Сделката е сключена чрез посредничеството на известна компания за имоти.

Мария Шехин, представител на фирмата собственик на имота: Изобщо не ги познаваме. Дойде една фирма при нас, каза ни, че ще развиват друга дейност и просто ние си го отдадохме под наем, по напълно законен начин. В полицията съм предала всичките доказателства, договор за наем, прехвърлената партида и нямаме абсолютно нищо общо със случая.

Наемодателите са ползвали помещенията от няколко месеца и са плащали редовно наема.

Мария Шехин, представител на фирмата собственик на имота: Казаха, че някаква добавка ще си правят за горива, което не е нещо нередно или незаконно. Аз съм ги виждала веднъж при предаване на имота. Не съм в България изобщо.

Оказва се, че халетата в бившото ТКЗС са били закачени директно към електрически стълб в двора. Хора около фермата за криптовалута нямало, разказват местните.

"Вероятно нещата са по тайна доба. Нищо специално не сме виждали. Аз имам в съседство там имоти.", разказва Росен Христов. "Някои работят интензивно, някои като тази част не е е работила, защото собственик беше някакъв арабин с парфюмерии се занимаваше момчето. После изчезна".

Обиските са направени в събота вечер, след като сигналът кражбата на ток е подаден в МВР. Екипите на полицията и ЧЕЗ не намират хора в халето. Мястото се охранява от няколко кучета. В района са поставени и камери за видеонаблюдение.

Пламен Петков, районен прокурор на Сливница: В помещенията са иззети адски много техника. Първо имаме техника свързана с преноса на електричеството и преобразуването му в такова каквото може да бъде ползвано. Имаме множество техника свързана с придобиването и копаенето на криптовалута, така наречените "копачки".

Открити са малко над 500 устройства за копаене на криптовалута. От прокуратурата заявиха, че до момента няма задържани. В момента се проверява дали има връзка между собствениците и наемателите на имота.

Пламен Петков, районен прокурор на Сливница: Напълно е възможно да се касае за фиктивно преотдаване под наем, за да може да се затрудни разследването. На този етап нямаме основание да преценим дали в действителност се касае за организирана престъпна група или не.

Филип Йорданов, ЧЕЗ България: Крадците стават все по-изобретателни. Все по-находчиви. Подобен случай имаше август на територията на област Кюстендил в обувния завод.

Криптовалутата е дигитална валута, която е обезпечена с криптография, което прави почти невъзможно фалшифицирането й. Добивът на подобен тип валута изисква мощни компютри. Една от най-популярните криптовалути е Биткойн, предложена като електронна система за разплащане през 2009-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ибрахимович поднови тренировки
Ибрахимович поднови тренировки
Динамо (Загреб) иска Робърта, от Левски се дърпат
Динамо (Загреб) иска Робърта, от Левски се дърпат