НОВИНИ

33% от медицинския персонал в страната са заявили желание да се ваксинират

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 14.12.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още

33% от работещите на първа линия лекари, медицински сестри, фармацевти и стоматолози в страната са заявили желание да се ваксинират. Това съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас. Това като брой са 37 000 души.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се срещна днес с шестимата директори на РЗИ-тата, отговорници по региони за изпълнение на националния план за ваксинация. Националният план беше одобрен в началото на декември. В него беше разписано първо да бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР.

Медиците са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Ваксината ще им позволи да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.

Според директора на РЗИ-Бургас обаче бройката желаещи да се ваксинират ще продължи да нараства след публикуване на лекарствената характеристика на препаратите.

"На мен ми се струва, че 33% са достатъчни предвид, че ще бъдат повече като излязат характеристиките. От части и липсата на достатъчно информация е причината", коментира д-р Паздеров.

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 у нас ще протече в 5 фази

На срещата днес е бил изготвен алгоритъмът на т.нар. пътна карта на имунизационния процес, съобщи д-р Паздеров. Той включва логистика, организация на кабинетите, които ще бъдат обособени, и създаване на мобилни екипи за първа, до пета фаза на ваксинирането.

47 мобилни екипа в цялата страна ще са ангажирани с ваксинацията, каза д-р Паздеров. В момента има 7 транспортни средства, ще бъдат осигурени още 40, поясни той.

Според Националния план за ваксиниране страната се разделя на 6 региона, като всеки един от тях има отговорник, който извършва централната логистика - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисията инвестира 11,5 милиона евро в суперкомпютър в България
Еврокомисията инвестира 11,5 милиона евро в суперкомпютър в България
Вечерният час в Гърция остава, 3000 евро е глобата за събиране с гости вкъщи
Вечерният час в Гърция остава, 3000 евро е глобата за събиране с гости вкъщи