НОВИНИ

Ремонтът на Бачковския манастир продължава след Нова година

bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 14.12.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

След Нова година ще продължи ремонтът на Южното крило на Бачковския манастир. Предстои да бъдат изградени нови стаи за поклонниците. Това става, след като правителството отпусна 300 000 лева за Светата обител. С държавното финансиране ще бъдат реставрирани и 15 старинни икони.

Преди 4 години държавата отново отпусна 300 000 лв. за ремонт на манастира.

"Преди 4 г. са направени много важни неща, касаещи отводняване на двора на манастира, както и поставянето на нови настилки, които да извеждат събиращата се вода далеч от храма", обясни игуменът епископ Сионий.

След Нова година с част от отпуснатите сега средства ремонтът на Южното крило ще продължи. Предстои да бъдат изградени нови стаи за поклонниците, които идват в манастира.

"Светата обител разполага с около 30 стаи за поклонници и направата на още 20 ще позволи посрещането на повече поклонници", допълни игуменът.

Друга част от средствата ще отиде за реставрация на 15 старинни икони, някои от които от 17-и век. Повечето от тях са в много лошо състояние и се намират в иконохранилището на манастира. Там се съхраняват над 300 икони. Ще бъдат възстановени и два ценни пентаптиха.

"Вероятно е от 17-и век тази работа, а също така имаме пентаптих, който е от 16-и век. За съжаление двете от крилата там са загубени, така, че стана триптих. Интересна е тази икона, която представя Вси Светии. Тя също е стара и никога не е реставрирана, а има нужда", коментира уредникът на музея в манастира Стамен Пепелишев.

"Манастирът разполага с реставраторско ателие, в което ще направим и реставрацията, така че иконите да не напускат Светата обител", каза още игуменът.

Реставрацията ще бъде поверена на екипа, който в момента с помощта на дарители възстановява стенописите в църквата "Свети Архангели" в манастира.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси отбеляза гол №600 с екипа с номер 10 при измъчен успех срещу Леванте
Меси отбеляза гол №600 с екипа с номер 10 при измъчен успех срещу Леванте
Жота стана поредният контузен в Ливърпул
Жота стана поредният контузен в Ливърпул