НОВИНИ

65 години България в ООН: Радев с видео приветствие към Гутериш

bnt avatar logo
от БНТ
11:28, 14.12.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Слушай новината

Днес глобалната общност се сблъсква с множество сложни предизвикателства: конфликти, климатични промени, растящи неравенства и в последно време – глобална пандемия. Повече от всякога светът се нуждае от колективна мъдрост и визионерско лидерство.

Това заявява президентът Румен Радев в свое видео приветствие от името на българския народ към генералния секретар Антонио Гутериш по случай 65-ата годишнина от присъединяването на България към на Организацията на обединените нации.

"На 14 декември 1955 г. Общото събрание на ООН прие знакова резолюция, която даде възможност на България и петнадесет други държави да заемат полагащото им се място във възродената общност на нациите“, заявява държавният глава.

По думите му това е специална годишнина както за България, така и за ООН.

В своето обръщение Румен Радев определя присъединяването на България към ООН като закономерно, но нелесно решение.

"В разгара на Студената война силни геополитически съображения стояха на пътя на най-голямото към онзи момент разширяване на набиращата сила глобална организация. Това разширяване нямаше да се случи без упоритостта на Общото събрание на ООН и визионерството на държавници като Нобеловия лауреат за мир Лестър Пиърсън, който отправи смелия призив за допускане на нови държави членки в Обединените нации на основата на универсалността“, посочва още българският президент.

Румен Радев подчертава, че макар светът днес да е много по-различно място от това, което е представлявал през 1955 г., той е изпълнен с не по-малко предизвикателства. В приветствието си българският държавен глава потвърждава ангажимента на страната ни към вечните и универсални цели и принципи, заложени в Устава на Организацията на обединените нации и изразява своята подкрепа към ръководството на генералния секретар Антонио Гутериш в укрепването на системата за многостранна дипломация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роджър Федерер до последно ще бъде под въпрос за "Аustralian Open" 2021
Роджър Федерер до последно ще бъде под въпрос за "Аustralian Open" 2021
Адриан Андреев продължава да се изкачва в световната ранглиста
Адриан Андреев продължава да се изкачва в световната ранглиста