НОВИНИ

Проф. Ангелов: Рано е за разхлабване на мерките срещу коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 14.12.2020
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Рано да се говори за разхлабване на мерките срещу коронавируса. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Тази сутрин той заедно с заместник-министър Слави Пачалов провери наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с.Лозен.

Пред журналисти Ангелов изрази личната си позиция, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. Училищата и детските градини е рано да бъдат отворени на 21 декември, това може да се случи след Нова година. Предстои да бъде взето решение и за ресторантите и големите търговски обекти.

Здравният министър обаче изтъкна, че ще настоява мерките да останат такива, каквито са в момента. За мен всеки един, човешки живот е важен, каза той.

"Галъп": Над 59% от българите подкрепят разхлабването на мерките на 21 декември

„До четвъртък-петък ще направим анализ и ще вземем решение кои мерки да разхлабим, ако изобщо разхлабваме мерки, и кои да останат. Като министър на здравеопазването аз ще настоявам мерките да останат такива, каквито са до момента, тъй като все пак всеки един човешки живот е важен“, подчерта той.

„Аз настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани, защото ако продължаваме да плащаме цената от 150 загубили живота си българи, това не е добре“, изтъкна министърът.

Заболеваемостта падна под 600 на 100 000, което ни дава глътка надежда, поясни Ангелов.

До 21 декември се очаква да приключи обсъждането и антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете. По този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката, съобщи още министърът. През тази седмица ще бъдат разпределени около 1,2 млн. антигенните тестове.

„До края на тази седмица ще стигнат до всички лечебни заведения , Центрове за спешна помощ, РЗИ-та близо 1,2 млн. антигенни теста. С тези тестове ще обезпечим нуждата на държавата от възможности за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към COVID инфекцията. До 21 декември очаквам комисията от експерти в МЗ да приключи работа и да признаем антигенните тестове като тестове, с които, при наличие на клинична картина, да бъдат приравнени с PCR тестовете и да започнат да влизат в статистиката на COVID заболели“, заяви министър Ангелов.

Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни. Той обаче уточни, че в различните области данните варират от 20 до 48% по места.

Дали самият той ще се ваксинира, министърът отговори така: Аз искам да съм първи, това е отговорност на всеки един лекар по света. "Светът е оцелял именно, защото се е ваксинирал. Аз не попадам в обхвата на първата фаза, не съм лекар на първа линия, но с този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна, тя е ефективна и безопасна. Аз вярвам на европейския регулатор за заключенията, които тя дава", коментира министърът.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дезинфекцират автобусните спирки в Пловдив с нов препарат
Дезинфекцират автобусните спирки в Пловдив с нов препарат
Анна Ангелова, Култура.БГ: Важно е духът да не е под карантина
Анна Ангелова, Култура.БГ: Важно е духът да не е под карантина