НОВИНИ

Всеки понеделник и четвъртък може да се дарява кръвна плазма в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 14.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Благоевград е поредният град, в който ще може да се дарява кръв за осигуряване на реконвалесцентна плазма. От днес всеки желаещ ще може да дари кръв в отделението по трансфузионна хематология към многопрофилната болница.

Това стана възможно след инициатива, подета преди дни от бивши възпитаници на Езиковата и Математическа гимназии в града.

Дарената кръв в Благоевград ще се транспортира до столицата, където ще се преработва и ще се извлича кръвната плазма. Медиците от отделението по трансфузионна хематология вече получиха необходимото обучение

Александър Пенчев е един от инициаторите за разкриване на центъра.

"Личен мотив имам като всеки един от нас, който има близки и познати, прекарали заболяването. Друга част от личния мотив е, че досега трябваше кръводаряването да се случва в София, което за доста от нашите съграждани е непосилно, защото е голям разход и губене на време, а след като имаме отделение по трансфузионна хематология, е редно да имаме възможността това да се случва в града", коментира той.

Началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Бойка Маринова заяви, че персоналът е ограничен.

"Това, което се говореше, да се направи плазмофереза, беше невъзможно да се направи в центъра поради това, че и аз отсъствах две седмици, половината персонал беше с коронавирус, и благодаря на тези млади хора, че ще може и тук да се дарява такава плазма от кръводарителите, които идват, и това ще става в понеделник и четвъртък", каза д-р Маринова.

Всеки, който има желание да дари кръв, може да го направи всеки понеделник и четвъртък от 7.30 до 12.30 ч. Ако се появят много желаещи, отделението е готово да приема пациенти и в други дни.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Надежда Цинцарска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенция по лекарствата: Решен е проблемът с транспортирането и съхраняването на ваксините
Агенция по лекарствата: Решен е проблемът с транспортирането и съхраняването на ваксините
Д-р Чавдар Ботев: Дарителите на кръвна плазма са повече от възможността за даряване
Д-р Чавдар Ботев: Дарителите на кръвна плазма са повече от възможността за даряване