НОВИНИ

Електоралната колегия ще гласува за президент на САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:54, 14.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Избирателната колегия на САЩ се събира днес, за да гласува за президент на страната. Очаква се формално да бъде избран демократът Джо Байдън, който разполага с повече от 300 електорални гласа при необходими 270. Доналд Тръмп не признава изборните резултати.

Президентът Доналд Тръмп изрази тревога, че САЩ ще имат "нелегитимен президент". Направи го в интервю за телевизия Фокс, само ден преди Електоралната колегия да се произнесе кой ще бъде следващият държавен глава на страната.

В петък Върховният съд нанесе удар на Тръмп, отхвърляйки заведения от щата Тексас иск за обявяването на резултатите от президентските избори в четири ключови щата за недействителни. Тръмп е категоричен, че ще продължи с делата и изрази разочарование от съдиите.

"Притеснен съм за страната, че ще има президент, който загуби, при това тежко. Това не бяха оспорвани избори. Погледнете Джорджия. Убедително спечелихме Джорджия. Също в Пенсилвания. Спечелихме Уисконсин", заяви той.

И докато Тръмп продължава да оспорва изборните резултати, Джо Байдън реди своя екип. Според информирани източници, с координацията на политиките за климата ще бъде натоварена Джина МакКарти. Тя оглавяваше американската Агенция за опазване на околната среда при президента Барак Обама. Начело на същата Агенция Байдън смята да постави афроамериканецът от Северна Каролина Майкъл Ригън.

В момент, когато в САЩ започва имунизация срещу COVID-19, стана ясно, че сред първите, които ще получат ранен достъп до ваксина, са висши представители на администрацията Тръмп, членове на Конгреса и съдебната система. Не се уточнява обаче дали тази привилегия се отнася и за избрания за президент Джо Байдън и заместничката му Камала Харис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите срещу забраната на абортите в Полша
Продължават протестите срещу забраната на абортите в Полша
Полицията в Ню Йорк застреля въоръжен мъж пред църква
Полицията в Ню Йорк застреля въоръжен мъж пред църква