НОВИНИ

Остава в сила жълтият код за проливни валежи в Кърджали, Смолян, Хасково и Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 13.12.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

В близките часове остава в сила предупреждение от първа степен, код жълто, за проливни валежи в областите Кърджали, Смолян, Хасково и Пловдив. Очакванията са за количества до около 25-30 л/кв.м, на отделни места в планинските райони и повече.

И в останалата част от страната през нощта ще се задържи облачно, с валежи, но предимно слаби. Минималните температури утре ще бъдат от 0° до 6°, в София - около 2°, максималните - в интервала от 2° до 9°.

Валежите ще продължат и през деня. Ще бъдат предимно слаби, по-значителни отново главно в югоизточните. В западните и централните части на Предбалкана, както и по високите полета на Западна България, дъждът ще се примесва със сняг. Вятърът ще се усили, по-чувствително в източната половина на страната, където ще е умерен, временно силен, от север. В останалите райони ще е слаб до умерен, от северозапад.

Облачно и мъгливо ще е времето в планините. Ще има валежи от сняг, по-значителни в масивите в източната половина на страната и Родопите. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток. Максималните температури в курортите - от около минус 2° на Алеко до 3° в Банско.

Облачно ще е не само у нас, но и почти навсякъде на Балканите, като само над северозападните райони ще има временни разкъсвания на облачността. На места, главно в югоизточната половина от полуострова, ще има и валежи от дъжд.

Облачно, дъждовно, ветровито, но сравнително топло ще бъде времето в Западна Европа и над Пиренейския полуостров. Сняг ще превалява в Северна Европа, в Прибалтика и в северозападните райони от Европейска Русия. Над средноевропейските страни облачността ще се разкъса, на места и до предимно слънчево. По Централното Средиземноморие ще е предимно слънчево и температурите ще се повишат.

У нас, през нощта срещу вторник валежите в почти цялата страна ще спрат, най-късно в крайните югоизточни райони. От запад облачността бързо ще се разкъса и ще намалее. Минималните температури ще се понижат, а дневните ще са малко по-високи.

През следващите дни в много райони в равнините, низините и котловините рано сутрин ще се образуват мъгли или ниска облачност, а на места ще се задържат по-дълго. Около и след обяд ще има и слънчеви часове, най-много в планинските райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 300 протестиращи бяха задържани в Минск
Повече от 300 протестиращи бяха задържани в Минск
"Българската Коледа" в помощ на 13-годишния Иван от Пловдив
"Българската Коледа" в помощ на 13-годишния Иван от Пловдив