НОВИНИ

КАТ със засилени проверки по пътищата преди и по време на празниците

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:26, 13.12.2020
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

След акция "Зима" - отново засилени проверки по пътищата на страната. Те ще продължат и по време на предстоящите празници.

Зимата е сезонът, който тества уменията на шофьорите и изисква повече внимание върху автомобила. Често обаче, елементарни правила се заобикалят като поддръжка на светлини и чистачки. Въпреки това, високата скорост остава убиец номер едно на пътя. Последните скоростни рекорди отчитат 100 км в час над ограничението.

Добрата новина е, че в края на годината е отчетен спад на загиналите. Ако сравним данните от началото на 2020-та до края на ноември, те са със 157 по-малко спрямо 2019-та.

Проверките в София започнаха още от сутринта. Освен за превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици зад волана, полицаите проверяваха и за техническата изправност на автомобилите в зимни условия.

Проверките показват, че все още не малка част от шофьорите правят компромис със сигурността.

"Зимните гуми за мен са най-важното нещо и от песента на Тодор Колев чистачките. Като ги хване прахта или ги изгори слънцето, спират да чистят - елементарно е. Трябва да се подновява, защото това е сезонно.", категоричен е автомонтьорът Румен Траев.

Съветът на експертите е в зимните месеци вниманието на шофьорите винаги да бъде повишено.

Падне ли сняг вече да внимават. Трябва да се намали скоростта.", съветва Румен.

А ето какво показват резултатите от акция "Зима": Проверени са малко над 78 000 превозни средства. Не малък е и броят на проверените велосипеди - над 700.

Най-честите нарушения са свързани неработещи светлини, износени гуми и повредени чистачки. 125 са били неизправните велосипеди.

"Скоростта продължава да бъде сред водещите нарушения на водачите и те са в комбинация най-често с неправилни маневри, отнемане на предимство.", обяснява инспектор Мария Ботева, ГДНП "Пътна полиция".

В края на годината от "Пътна полиция" отчитат положителна тенденция.

"За 11-те месеца на 2020 г. спрямо 2019 - та произшествията има намаление и при ранените и при загиналите. Броят на тежките ПТП-тата е най- голям на пътищата от трети клас, след това на пътищата от първи клас, втори клас, общинските, чак тогава следват тези на автомагистралите. В почти същия ред са подредени и жертвите.", допълва инспектор Ботева.

Не са малко и случаите, при които шофьори отказват да спрат за проверка. До момента са санкционирани близо 1 600 водачи. Санкцията при това нарушение е до половин година без книжка и глоба от 50 до 200 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще стъпим ли на Марс през 2026-та?
Ще стъпим ли на Марс през 2026-та?
Заразени лекари в Бургас продължават да работят заради остър недостиг на кадри
Заразени лекари в Бургас продължават да работят заради остър недостиг на кадри