НОВИНИ

Заразени лекари в Бургас продължават да работят заради остър недостиг на кадри

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 13.12.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Бургас е в челните позиции по заразени с COVID-19 и настанени в болница. Достатъчно легла има и продължават да се разкриват, но липсата на медицински персонал е огромна.

В емоционално обръщение кметът Димитър Николов призова хората да ограничат максимално личните си контакти и да търсят спешна помощ само, ако се налага.

Към днешна дата разкритите COVID легла в Бургаска област са общо 522. Свободните към 20 ч тази вечер са едва 15, но бройката им се променя с всяка изминала минута. И ако легла има, то медицинският персонал не е достатъчен. На места дори заразени медици, които се чувстват добре, продължават да работят. От началото на пандемията близо 50% от медиците са преминали през вируса.

След последното спешно заседание на оперативния щаб в Бургас, кмета на града се обърна с емоционален пост в социалните мрежи заради острата липса на медици в COVID отделенията.

Димитър Николов, кмет на Община Бургас: Натискът към болниците е критичен, а медицинският персонал е на ръба на изтощението. Хората в бели престилки полагат неистови усилия и се грижат за хоспитализираните. Някои дори не се прибират, защото няма кой да поеме смените им. Десетки лекари, медицински сестри и санитари в момента са заразени.

Комплексният онкологичен център в Бургас е разкрил общо 42 легла за пациенти с COVID-19. Всички те са заети. На смяна са един лекар, две медицински сестри и двама санитари.

Д-р Александър Бръмков, специализант: Работата е достатъчно тежка, персоналът, както и навсякъде другаде, не достига. Но проблемът, според мен, е фундаментален и демографски. Въпреки всички искам да отправя един апел към всички новозавършили, всички млади колеги, тъй като те са по-здрави от застаряващия персонал, да се опитат доколкото могат да помагат в тази ситуация.

Д-р Елвира Стоянова също е специализант по медицинска онкология, но сега работи в COVID отделението. Застъпва нощната смяна тази вечер.

Д-р Елвира Стоянова, специализант: Един ден минава доста динамично, в зависимост от това дали имаме тежки случаи или по-леки случаи. Разбира се, тежките случаи взимат повече от времето на един лекар и трябва да се полагат много усилия.

Двамата лекари, които ще прекарат празниците в COVID отделението, апелират хората да спазват мерките. Най-големият подарък за тях, ще е ако взаимно се пазим.

При претоварената здравна система има хора, които се лекуват вкъщи, а са за хоспитализация. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" математикът д-р Лъчезар Томов. Според него те се лекуват с пневмонии вкъщи, а това е болест, която е неуправляема.

Според математика, мерките след Коледа отново трябва да се затегнат, тъй като ръстът на заболели поставя под риск ваксинацията.

Бургаските медици призовават тези, които са заразени, но по някаква причина не са се изследвали, за да избегнат карантината например, да се тестват, тъй като с излизането си от дома застрашават околните.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КАТ със засилени проверки по пътищата преди и по време на празниците
КАТ със засилени проверки по пътищата преди и по време на празниците
Глоби за неносене на маски на Фермерския пазар в столицата
Глоби за неносене на маски на Фермерския пазар в столицата