НОВИНИ

Германия въвежда Национална карантина за празниците

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:32, 13.12.2020
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Германия отново затваря магазините и училищата и въвежда строги ограничения срещу разпространението на COVID-19. Мерките обяви канцлерът Ангела Меркел след консултации с лидерите на федералните провинции.

Национална карантина в Германия за Коледа и Нова година. От 16 декември до 10 януари магазините, училищата и детските градини ще бъдат затворени. Отворени остават единствено супермаркетите, аптеките и банките.

Където е възможно, ще се работи дистанционно, а в останалите сфери ще бъде поискано спиране на дейността. Баровете и ресторантите са затворени от 6 седмици, като част от предходните мерки срещу вируса.

Забраняват се тържества в Новогодишната нощ, както и продажбата на пиротехнически изделия.
Новите ограничения се налагат в контекста на рекорден брой смъртни случаи за денонощие.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Необходими са действия, тъй като наложените на 2 ноември мерки се оказаха недостатъчни. За кратко успяхме да спрем увеличението на инфекциите и да постигнем стабилизация, но от няколко дни отново се наблюдава обратна тенденция.

Други европейски страни смекчават рестрикциите. След 15 декември във Франция ще бъдат разрешени посещения в домовете за възрастни хора, за да може семействата да се съберат поне за Коледа.

Италия, която първа в Европа беше засегната от коронавируса, понижава степента на риск в пет области. Все пак властите призовават гражданите да спазват дистанция и да ограничат до минимум движението и срещите с други хора. В страната беше отчетен най-големият брой смъртни случаи от COVID-19 в Европа от началото на пандемията.

Очаква се на 29 декември Евросъюзът да вземе решение за използването на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех", а после да започне ваксинацията.

В Полша вече имат амбициозен план. Страната е закупила или запазила над 60 милиона дози от 6 водещи производители.

Михал Дворжак, началник на кабинета на министър-председателя на Полша: 8 319 екипа са включени в нашата програма за ваксинация. Тя не е задължителна и се основава на броя на заявленията. Но смятаме, че е възможно на месец да бъдат поставяни ваксини на около 3 милиона и 400 хиляди души.

Дни преди Коледните празници, испанците се втурнаха по магазините. В Мадрид се наложи полицейски контрол, за да се избегнат големи струпвания при основните места за пазаруване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кмет от Руенско подпали кабинета си, за да присвои пари за огрев на хората
Кмет от Руенско подпали кабинета си, за да присвои пари за огрев на хората
Гладен тигър нападна дресьора си по време на представление (ВИДЕО)
Гладен тигър нападна дресьора си по време на представление (ВИДЕО)