НОВИНИ

Разкриха най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ

bnt avatar logo
от БНТ
15:18, 13.12.2020
5254
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

ЧЕЗ Разпределение България разкри най-мащабната и нагла кражба на електроенергия в своята история, съобщиха от разпределителното дружество. Злоупотребата е разкрита на 12 декември.

Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Хераково, общ. Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута.

По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Все по-бързо развиващите се технологии дават възможност за бързо установяване на аномалии в потреблението на електроенергия и залавяне на кражбите в кратки срокове.

За ефективната борба с нарушенията, всички екипи в ЧЕЗ използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания.

Анализи се правят ежедневно, а отделът за борба с кражбите на електроенергия извършва проверки непрестанно, в работни и почивни дни.

Работата по установяване на кражбата в с. Хераково започна веднага след констатиране на промените в потреблението в района и беше заловена за кратко време.

Екипите на ЧЕЗ Разпределение и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Стартирано е досъдебно производство.

ЧЕЗ Разпределение изказва благодарност към органите на МВР за своевременната реакция при разкритието на случая.

Снимки: ЧЕЗ Разпределение

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА загря за Левски с рутинен успех над Ботев (Вр) на "Армията" (ВИДЕО)
ЦСКА загря за Левски с рутинен успех над Ботев (Вр) на "Армията" (ВИДЕО)
Криминално проявен е задържан за грабеж в столицата
Криминално проявен е задържан за грабеж в столицата