НОВИНИ

Глоби за неносене на маски на Фермерския пазар в столицата

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:12, 13.12.2020
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Над 50 акта, предимно за неносене на маски, са съставени при над 33 000 проверки на Столичния инспекторат за нарушения на противоепидемичните мерки. Проверките са на търговски обекти в София от началото на действие на заповедта на здравния министър.

И днес при подобна проверка на Фермерския пазар в столицата екипът на БНТ стана свидетел на съставяне на акт за неносене на маска. Глобата е 300 лева за първо нарушение.

В проверките днес на две места се включи и екипът ни. Едното - Фермерският пазар в парка "Заимов", другото - хранителен магазин от голяма верига. И докато в магазина всички мерки за безопасност бяха спазени, то на пазара имаше нарушения. Акт за неносене на маска беше съставен на една гражданка. Според проверяващите, в последствие тя е подала жалба срещу организатора заради липса на разяснителни табели.

В първите часове на работа на пазара липсваха и стюарди, които да следят за мерките за безопасност. Днес беше проверен и Коледния базар, като нарушения не бяха открити.

Наш екип провери и ситуацията в магазина за детски играчки край Пловдив, където миналата седмица имаше струпване на хора.

Неправилно поставени маски от посетителите, струпване на хора пред определени щандове и не добра организация на движението отбелязаха проверяващите в началото на Фермерския пазар в столичния парк "Заимов". От фирмата организатор обещаха да наемат допълнително хора, които да следят за реда.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Направена е забележка, тъй като още не са дошли стюардите, проявяваме разбиране, не на всяка цена трябва да ги санкционираме. Като дойдат стюардите те ще се занимават със спазване на дистанция от метър и половина, а посетителите на пазара, които са без маски ще понесат своята отговорност.

Така и стана. Проверяващите полицаи спряха гражданка без маска в очертанията на пазара, помолиха я да я постави и й поискаха документите за самоличност.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: В момента нарушихте противоепидемичните мерки като влизате на територията на пазара без маска. Обособено е еднопосочно движение, мястото е на пазара. Ако ходите в парка нямаше да получите санкция. Ние ще вземем отношение като ви съставим акт за административно нарушение.

За първо нарушение глобата е 300 лева. Според проверяващите гражданката е подала жалба срещу организаторите на пазара, че лисват предупредителни табели, и е вероятно и те бъдат глобени. Иначе, идеята е този пазар с фермерски продукти да работи всяка неделя, а продавачите се надяват на клиентела.

Проверката продължи в съседен хранителен магазин от голяма верига. Тук всичко се оказа изрядно - дезинфектант на входа, указания как да се движат клиентите, маски и план за дезинфекция.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Това е техния план за почистване и дезинфекция. Министърът е определил те да си изберат по какъв начин, по каква честота да го правят.

Въпреки студеното време и този уикенд имаше опашка пред голям хипермаркет за играчки край Пловдив. Преди седмица, заради неспазване на противоепидемичните мерки, РЗИ глоби магазина с 2 000 лв, а областният управител поиска полицейски екипи пред всички големи търговски вериги.

Полицейски служители вече напомнят на клиентите да спазват дистанция, а родители с малки деца бяха пускани приоритетно. От магазина пускаха и аудио инструкции за правилно носене на маските, а вътре всички изчакваха чинно реда си да бъдат допуснати. Пред касите се допускаха ограничен брой клиенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заразени лекари в Бургас продължават да работят заради остър недостиг на кадри
Заразени лекари в Бургас продължават да работят заради остър недостиг на кадри
Кубрат Пулев загуби битката за световната титла по бокс от Антъни Джошуа (ОБЗОР)
Кубрат Пулев загуби битката за световната титла по бокс от Антъни Джошуа (ОБЗОР)