НОВИНИ

Спазват ли се мерките за безопасност на Немския коледен базар в София?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:18, 04.12.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Общество

Десет акта на посетители на Немския коледен базар в столицата бяха съставени за двете седмици, през които той работи. Актовете са предимно за неносене на маски. Санкциониран е и организаторът на базара, тъй като не е положил достатъчно усилия за спазване на ограниченията.

Заради мерките за безопасност Немския базар остана единственият Коледен базар в столицата.

Немският коледен базар до Народния театър приключва работа в 20.00 часа. Преди няколко дни работното му време беше намалено с два часа от Столичния щаб заради струпване на посетители и неспазване на дистанция в по-късните часове.

Днес нашият екип не видя нарушение на правилата, напротив - хората се движеха в определената посока, всички бяха с маски, а стюарди на входа и изхода следяха за спазването на мерките за безопасност.

В първите дни на базара, който отвори на 20 ноември, нарушенията са били повече, казват от Столичната община. Отдават го на факта, че хората не се знаели точно какви са правилата. Затова и организаторът на базара е получил акт, че не е положил достатъчно усилия за спазване на противоепидемичните мерки. Сега - заповедите на здравния министър са разлепени по дървените къщички.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Имаме съставени общо 10 акта заедно с Общинска полиция като актовете са предимно за неносене на маска.

Глобите за посетителите са от 300 до 1000 лева. За търговците - от 500 до 2000. В началото тук имало опити храна от базара да се консумира на място, което е забранено. Маси тук няма.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Организаторът предприе мерки, съгласно издадената заповед на кмета на столична община да се предлагат всички храни и напитки пакетирани, така че да не се консумират на място.

Масово хората използват пейките в парка пред Народния театър.

Другите мерки се изпълняват. Например, насочвани от стюарди, хората се движат само в една посока от входа към изхода, следи се да няма струпване на посетители. И все пак заради такива струпвания с два часа беше намалено работно време на базара.

Теодора Бреме, организатор на Немския коледен базар: При всички мерки, които сме взели да пазим тяхното, нашето и здравето на нашите колеги смятам, че те се чувстват сигурни и затова идват и тази година на Базара.

Трябва да се знае, че ежедневно тук се правят по три-четири проверки в различни часове. От Столичния инспекторат са съставили и 21 акта при ежедневни проверки в различни магазини. И тук за неносене на маски. И във Велико Търново тази година успяха да отворят коледен базар. И тук спазват същите правила - движението е еднопосочно, посетителите- с маски, храните- за вкъщи.

Установени нарушения тук няма въпреки ежедневните проверки на РЗИ.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заведения и хотели в Русе масово фалират след второто затваряне
Заведения и хотели в Русе масово фалират след второто затваряне
Президентът Румен Радев назначи с указ Руси Иванов за секретар по външна политика
Президентът Румен Радев назначи с указ Руси Иванов за секретар по външна политика