НОВИНИ

Спазват ли се мерките на коледния базар в София?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:11, 21.11.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Само ден след като коледният базар пред Народния театър отвори врати - общинските власти трябваше да решават дали да го затворят, след като още снощи противоепидемичните мерки там бяха нарушени. В предаването "Денят започва с Георги Любенов" кметът Йорданка Фандъкова предупреди, че при нарушения, пазарът веднага ще бъде затворен.

През целия ден 3 екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към столичната община проверяваха дали се изпълняват задължителните противоепидемични мерки, за да работи базара.

"Мерките са да се носи задължително маска, дори и на открито. Не трябва да има струпване на хора, не трябва да се събират и да консумират храни и напитки, трябва да има дистанция и трябва да спазва еднопосочното движение в базара - вход и изход", каза Мария Тенева, гл. експерт в Столична община.

На коледен базар по време на пандемия: с маска, без консумация

Въпреки ограничителните мерки, в условията на пандемия, на базара в центъра на столицата дойдоха много хора, не само да разгледат, но и да си купят храна за вкъщи.

Според инспекторите най-трудно изпълнимата мярка е да няма събиране на групи. По традиция идват развеселени компании да изпият по бира и да хапнат вурсчета заедно. В ефира на БНТ днес кметът Фандъкова каза, че за да не се събират хора са премахнали дори и нагряващите лампи.

"Предупредихме и проверяваме, че при неспазване на тези мерки, те ще бъдат затворени. Вече един от базарите е отложен, този на площад Славейков, където няма да има коледен базар", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Разгледайте в галерията как коледният дух завладява София въпреки пандемията

Търговците, а и повечето посетители, приемаха и спазваха наложените мерки.

"Гледаме да има разстояние между клиентите и ние да се дезинфекцираме често. Сменяме ръкавиците. Маската също я сменяме през два-три часа", заяви Магда Димитрова, търговец.

На 1 декември ще бъде открит и втори коледен базар в столицата, в градинката пред НДК. Според организаторите там е широко и лесно ще се избягва събирането на групи.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина доайенът на българската клоунада Борис Янакиев
Почина доайенът на българската клоунада Борис Янакиев
Остър тон между Скопие и София: Какво казват президентът Пендаровски и премиерът Заев?
Остър тон между Скопие и София: Какво казват президентът Пендаровски и премиерът Заев?