НОВИНИ

Остър тон между Скопие и София: Какво казват президентът Пендаровски и премиерът Заев?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:01, 21.11.2020
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Напрежение и остър тон и на висши македонски политици след българското вето за членството на държавата в ЕС.

В интервю за македонския канал ТВ24 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заявява, че през изминалите няколко месеца България е променила драстично политиката си спрямо страната му и че с такава политика София не може да излезе от времето на Тодор Живков.

Македонският премиер Зоран Заев в интервю за Франс прес заявява: "Създаден е голям гняв между братски народи" и още "Всеки въпрос за македонската идентичност е червена линия",

И български реакция по темата от днес - евродепутатът Андрей Ковачев коментира, че с с такива изказвания не се възстановява доверието между двете страни, а напротив.

"Не виждам логиката на това, което говори президентът Стево Пендаровски", заяви Андрей Ковачев.

"Какво има отношение периодът на комунизма и на Тодор Живков с това че Гоце Делчев се е родил в българско семейство в град Кукуш или че братя Миладинови са написали български народни песни или че синовете на цар Самуил са написали в битолския надпис , че са българи по род. Това не ги е накарал Тодор Живков да ги напишат, а те така са се самоопределяли, десетки хиляди възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи и такива изказвания са изключително неприятни", допълни още Андрей Ковачев, евродепутат ГЕРБ/EНП.

Президентът Пендаровски не очаква в следващите седмици да бъде постигнат договор с България, за да се деблокира пътя на Северна Македония към евросъюза.

"Това си зависи само от тях. Щом не очаква, значи няма да направят нищо, това си е тяхно желание и тяхно решение", коментира Андрей Ковачев.

Идеята на Европейския съюз е да преодолеем омразата, каза Андрей Ковачев, който коментира и още едно изявление на Пендаровски, че политиката на България за блокиране на Скопие по пътя към европейско членство не е подкрепена от нито една от държавите членки.

"Аз разбирам и много видна, така е тяхната стратегия да се изкарат жертва, как някой друг все нещо иска от тях и те са винаги жертва на някой друг. Първо да помислят наистина и да преосмислят какво се е случило досега и защо българската позиция е тази, която не се е променяла от 30 години", заяви Андрей Ковачев.

В същото време в интервю за Франс прес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев говори за горчивина, предизвикана от политиката на България.

"Много горчивина сред нас, сред народа, в правителството, институциите, защото България е нашият най-голям приятел. Подписахме договор за приятелство с тях и имаме успех. България е един от най-големите поддръжници на интеграцията на Западните Балкани в евросъюза и сега това вето беше неприятна изненада, защото нашата тенденция е да сближаваме народите", заяви Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония.

Заев коментира, че конституцията на страната му е била променена заради европейското бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спазват ли се мерките на коледния базар в София?
Спазват ли се мерките на коледния базар в София?
Млад мъж почина след часове лутане по болници в Бургас
Млад мъж почина след часове лутане по болници в Бургас