НОВИНИ

Захариева: Докато не получим правни гаранции, не можем да подкрепим Република Северна Македония

захариева докато получим правни гаранции можем подкрепим република северна македония
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 18.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Политика

България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие. От признаването на независимостта през 1992 г., подаването на ръка за помощ във всяка криза, през българското председателство на Съвета на ЕС, когато страната ни постави високо в дневния ред на ЕС разширяването, до помощта ни за справяне с COVID“. Това заяви пред депутатите в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която бе извикана на изслушване, за да даде актуална информация за отношенията ни с Република Северна Македония.

София спира преговорите на Скопие за членство в ЕС. Какво следва?

„За съжаление имаме вече дълъг списък на случаи, в които те не се придържат към подписани двустранни документи“, отбеляза от трибуната Захариева и изтъкна, че докато страната ни не получи правната рамка, както и от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че тази политика ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция.

Отказвайки разговор по чувствителните въпроси, антибългарската идеология и доктрина остават по-скъпи за част от политическия елит в Република Северна Македония дори от членство в Европейския съюз, заяви още Захариева.

Каракачанов: България първа призна Македония, а получи откровена антибългарска политика

„Не се търси общото, а разделението“, коментира тя и изтъкна, че българската позиция се представя манипулативно и изкривено.

„В тази ситуация се чувстваме заставени да преустановим подкрепата си, допълни Захариева и изрази надежда, че ще имаме „мъдростта да се поучим от миналото, и да изграждаме истинско приятелство и добросъседство“.

Всичко по темата четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продуцентът Харви Уайнстийн е с влошено здравословно състояние, но остава в затвора
Продуцентът Харви Уайнстийн е с влошено здравословно състояние, но остава в затвора
Maчовете в Англия с по 5 смени в отбор
Maчовете в Англия с по 5 смени в отбор