НОВИНИ

Каракачанов: България първа призна Македония, а получи откровена антибългарска политика

каракачанов българия първа призна македония получи откровена антибългарска политика
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 18.11.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Политика

България направи всичко възможно да даде шанс на Република Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз. Ние сме „за“, но това не може да бъде безусловно. България заяви своята категорична позиция – Македония не е готова да започне преговорите за членство в ЕС. Това заяви пред депутатите в парламента вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Причината за това се дължи основно на политиката, която Република Северна Македония води от десетилетия по отношение на България. Няма да се връщам от началото на 90-те години, защото всички знаем, че именно България беше държавата, която първа призна Македония. Благодарение на българската дипломация още няколко държави я признаха за суверенна държава“, отбеляза вицепремиерът.

София спира преговорите на Скопие за членство в ЕС. Какво следва?

Според него обаче, за всички тези усилия страната ни получава единствено неискреност, дори „откровена антибългарска политика“. Каракачанов бе категоричен, че езикът на омразата по отношение на България в съседката ни се възпитава и през образователната система там, и през медиите, както и през културните им ведомства чрез финансиране на филми и различни програми.

„Представяйки неверни и изкривени факти от историята на българския народ, българинът е представен като враг и противник, едва ли не като душманин на държавата, която първи признахме“, заяви още Красимир Каракачанов.

Той подчерта още, че дори македонската дипломация, назад във времето, се е опитвала да създаде негативен образ на нашата страна пред европейските страни, а през международните институции са правени опити и за налагане на тезата за т. нар. македонско малцинство в България.

За вицепремиера дори изграждането на транспортен коридор номер 8, който благоприятства пряката връзка между Черно море и Адриатика, е бил умишлено блокиран.

Захариева: Докато не получим правни гаранции, не можем да подкрепим Република Северна Македония

„Виждаме, че днешното правителство не бърза, а някои от представителите на това правителство, от предишния му състав, го наричаха български проект, вреден за македонските интереси“, категоричен е той.

„Българската позиция по време на преговорите се е базирала само единствено и на Договора за приятелство и добросъседство, на рамковата позиция и потвърдена единодушно от българския парламент под формата на декларация. Не сме се отклонявали, не сме правили компромиси с това, което Народното събрание е потвърдило като позиция. Моето впечатление, че по време на разговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те", каза още Каракачанов.

Всичко по темата четете ТУК


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 години по-късно: Ирак и Саудитска Арабия отвориха границата си
30 години по-късно: Ирак и Саудитска Арабия отвориха границата си
Борисов: България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония
Борисов: България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония