НОВИНИ

"Зад кулисите" в Европейската нощ на театрите

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 21.11.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

За осми път България се включва в Европейската нощ на театрите. Тази година мотото на инициативата е "Едно място, което ни събира". За разлика от всички предишни изяви, когато театрите в страната отваряха широко вратите си за посетители, сега пандемията налага събитията да се излъчват в социалните мрежи.

Драматичен театър - Пловдив и БНТ отбелязват събитието с една съвместна инициатива наречена "Зад кулисите".

На Фейсбук страниците на театъра и на БНТ-Пловдив почитателите на изкуството индиректно имат възможност да се докоснат до работата на актьорите. Обикновено в коридорите на тази знакова за Пловдив сграда, зад кулисите, в гримьорните и на сцената е пълно с хора, които искат да се докоснат до магията на театралното изкуство.

Малко по-тиха е Европейската нощ на театрите тази година. Но с документалните филми на БНТ-Пловдив, посветени на седем хитови пиеси на пловдивския театър, сред които "Одисей", "Сестри Палевееви" и "Крал Лир", зрителите имаха възможност макар и онлайн да почувстват работата на актьорите, да се потопят в творческия процес, да видят отблизо изработването на костюмите и декорите.

Тази година посланици на събитието в цялата страна бяха едни от най-обичаните български творци - режисьорите Явор Гърдев, Стайко Мурджев, драматургът Александър Секулов, актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Владимир Карамазов, Константин Еленков и много, много други.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие в Бургас в подкрепа на българското семейство
Шествие в Бургас в подкрепа на българското семейство
Протест под надслов "Заедно ще победим" (Снимки и видео)
Протест под надслов "Заедно ще победим" (Снимки и видео)