НОВИНИ

"Танцът на Слънцето" - символ на българо-японската близост във времето

bnt avatar logo
от БНТ
13:01, 21.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още

"Танцът на Слънцето" - една първа по рода си в София иновативна кинетична скулптура с три диска, движени от вятъра, се появи на едно от най-оживените места в града - до моста на влюбените при НДК.

Това се оказа едно от най-впечатляващите събития в рамките на традиционните вече у нас Дни на японската култура, които започнаха през септември, въпреки коронавируса.

Един символ на труднообяснимата българо-японска близост във времето, "Танцът на Слънцето" е сътворен от нашия известен скулптор Тодор Тодоров, нашумял по света като основоположник на теорията за съвременна скулптура, движена от природните елементи и сили.

"Решихме да поставим един знак на благодарност за това, което Япония е правила и продължава да прави за нас", заяви скулпторът.

"Днес откриваме един нов обект, който е символ на духа на българо-японските отношения, който носи духа на бъдещето, духа за бизнес и иновации между двете страни, един нов туристически обект за японците в България", допълни доц. д-р Боян Жеков, председател на Клуб "Приятели на Япония".

Японци пишат за България като за земя, благословена от Бога, а според тяхната митология Япония се е появила в началото на света с благословията на богинята на Слънцето Аматерасу и затова до днес я наричаме Страната на изгряващото слънце, а слънчевият диск е на националното й знаме.

Семейният творчески тандем - художничката Даниела Тодорова и скулпторът Тодор Тодоров преди 10 години основаха фондация "Аматерас", която е един от основните съзидателни елементи на културния диалог София-Токио.

Репортер: Даниела Кънева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: Семейството е най-доброто училище по обич и вяра
Караянчева: Семейството е най-доброто училище по обич и вяра
Най-големият син на Тръмп е заразен с коронавирус
Най-големият син на Тръмп е заразен с коронавирус