НОВИНИ

Разкриват нови легла в Пловдив, Русе остава без COVID болница

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 21.11.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

До края на седмицата трябва да стане ясно в кои лечебни заведения в областните градове в страната ще лекуват изцяло пациенти с COVID и кои - такива без коронавирус, след заповедта на здравния министър.

Общинската болница "Св. Мина" от няколко седмици вече работи като специализирана за лечение на пациенти с COVID. В момента леглата са 90, до понеделник трябва да се преобразуват още 47. 18 са болниците в малките общини на Пловдивска област, в които няма разкрити структури за COVID.

В голям областен град като Русе няма да бъде разкрита COVID болница. Причината - двете университетски болници там не могат да отделят персонал заради нарастващите случаи на заразени лекари, медицински сестри и санитари.

В големите болници в Пловдив COVID отделенията са в отделни сгради, за да се избегне рискът от зараза.

"Има една основна сграда на болницата, която няма пациенти с COVID-19, а COVID отделенията са на друг адрес, в отделни корпуси и отделен здравен фонд на същите болници", обясни областният управител на града Дани Каназирева.

Така са разпределени дейностите и в болница "Св. Каридад". А за да се предпази персонала, от здравното заведение правят антигенни тестове на всеки пациент, който постъпва за лечение там.

"Дойде спешен пациент с тежък инфаркт, впоследствие се оказа, че е положителен, работиха го цяла вечер и от там тръгна една инфекция на 14 медицински лица от Кардиологично отделение за две седмици", разказа управителят на болницата Христо Христов.

В преобразуваната в COVID болница "Св. Мина" все още продължава дооборудването. От община Пловдив са изпратили писмо до Министерския съвет с искане за отпускане на средства за закупуване на специализирана медицинска апаратура. Болницата обаче се нуждае и от допълнителни екипи.

"Имаме 11 лекари и 12 медицински сестри, трябват ни още 7 лекари и поне още 20 медицински сестри", заяви заместник-кметът на общината Тодор Чонов.

Русе остава засега без COVID болница, стана ясно след среща между управителите на здравните заведения и Областния кризисен щаб. Двете университетски болници нямат възможност да отделят персонал заради големия брой заразени.

"Няма как да се прехвърлят медицински персонал от едната болница в другата, над 20% в "Канев" и над 10% в "Медика" са или болни, или под карантина. Това доста затруднява дейността на лечебните заведения", обясни зам. областният управител Свилен Иванов.

Лимитът на COVID леглата в Русенска област е 329, на лечение в момента са 405 пациенти.

"Това е един от проблемите, че болниците отделиха доста сериозни средства за преоборудване, реорганизация и в този момент да им кажат "да направим COVID", допълни Иванов.

Единственото възможно решение е легловата база и в двете русенски болници да бъде увеличена до 50 процента.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сандански се прости с двете убити деца. Съдът решава за мярката на майката
Сандански се прости с двете убити деца. Съдът решава за мярката на майката
8 деца и 17 служители от Дома за медико-социални грижи във Варна са с коронавирус
8 деца и 17 служители от Дома за медико-социални грижи във Варна са с коронавирус