НОВИНИ

Студенти по медицина влязоха в COVID отделението на болницата в Свищов

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 21.11.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Студенти по медицина влязоха в COVID отделението на болницата в Свищов. Двама третокурсници от Медицинския университет в Плевен са първите, които се отзовават на призивите за помощ.

И сега ситуацията с липсата на достатъчно медицински персонал, който да лекува пациентите там, е много сериозна. Тази седмица за няколко дни в болницата влязоха и двама депутати, но до момента примерът им не последва никой, освен студентите.

С 21-годишните Димитър Николаев и Мария Димитрова екипът на БНТ се срещна минути след края на първото им дежурство в COVID отделението на Свищовската болница.

"Това ни е първата нощна смяна, която изкарахме. Докарахме една нова жена и това беше може би критичната ситуация, защото не очаквахме, но положението беше овладяно бързо", разказа Мария.

Решили да влязат тук без колебание, но и според тях нуждата от специалисти, с които заедно да работят, е изключително сериозна.

"Имаше известна доза страх вътре в отделението, но той не е от това да се заразиш, ами от това, че ако стане нещо с някой пациент, няма лекар, който да е вътре в отделението, ами трябва да викаме от други отделения", обясни Димитър.

"Повече ме е страх от това, че не съм достатъчно компетентна да окажа абсолютно адекватна медицинска помощ, но има сестра тук, която ни помага и се учим от нея", допълни Мария.

Бъдещите лекари казват, че ще останат в COVID отделението колкото е възможно. Очакват към тях да се присъединят и други студенти, но се надяват на помощ и от страна на лекарите.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 деца и 17 служители от Дома за медико-социални грижи във Варна са с коронавирус
8 деца и 17 служители от Дома за медико-социални грижи във Варна са с коронавирус
Задържаха мъж и жена без маски в метрото
Задържаха мъж и жена без маски в метрото