НОВИНИ

Млади специалисти и студенти по медицина ще помагат в болницата в Свищов

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 15.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Регионални

Млади специалисти и студенти по медицина ще помагат на общинската болница "Д-р Димитър Павлович“ в Свищов. Местната община ще осигури необходимите условия за настаняване.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, който облече защитен костюм и шлем и влезе в COVID отделението на лечебното заведение. Той пристигна в крайдунавския град, за да провери на място ситуацията в местната болница, в която няма лекари, които да се грижат за пациентите с коронавирусна инфекция.

Вече има такива, които са изявили желание да помагат. Ще се осигурят специалисти, под чието ръководство ще се извършва лечението. Тъй като те ще са де факто на първа линия, ще ума и съответно финансиране с допълнителните 1 000 лв. в такива случаи за тях. В Свищов болницата не е университетска, но предстои да се коментира с ректорите на медицински университети, всичко това да се отчете като стаж за бъдещите лекари.

Депутатите лекари от БСП ще помагат в болниците в Свищов и Шумен

Командировани медицински сестри от другите отделения, рехабилитатор и кинезитерапевт се грижат за 8-те души, които са настанени за лечение в COVID отделението на свищовската болница. Кметът на Свищов Генчо Генчев дори се включи да помага като доброволец, но в петък е проявил симптоми и е под карантина. Лекарите от местната болница отказват да влязат, с мотива че "са над 64-65 години и че имат редица заболявания и това би им навредило на здравето".
Двама от депутати-лекарите от БСП са се ангажирали да се включат от утре в лечението на пациенти с COVID-19 в Свищов.

Заради задлъжнялост към доставчиците Свищовската болница изпитва затруднения и с набавянето на лекарства.

Министър Ангелов добави, че към момента има 8 пациенти в COVID отделението в Свищовската болница. От тях само един се нуждае от обдишване с кислород.

Кинезитерапевт и рехабилитатор лекуват пациентите с COVID в болницата в Свищов

Д-р Костадин Ангелов коментира и заявеното желание от депутати-лекари от БСП да помагат в лечебното заведение, че за целта те трябва да са в COVID отделението поне месец.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осигурено е оборудването в центровете за кръвна плазма извън София
Осигурено е оборудването в центровете за кръвна плазма извън София
Тийм надви шампиона Циципас на старта на финалите на ATP
Тийм надви шампиона Циципас на старта на финалите на ATP