НОВИНИ

Проф. Костадин Ангелов: Болницата в Шумен е на предела на възможностите си

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 15.11.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Здраве

Ситуацията в Шуменската болница е изключително сериозна. Изчерпан е капацитетът за разкриване на допълнителни легла. В това се увери лично министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В Шумен той се срещна с директори на болници и областни управители от Североизточна България.

Повече от половината от леглата в болницата в Шумен са заети с COVID пациенти. Болницата не може да смогне на наплива от болни, които се нуждаят от помощ. Лечебното заведение е единственото в областта със спешно отделение.

"Като бойно поле е. Заранта имаше 243 пациенти в болницата, в ОАРИЛ имаше 6 пациенти на COVID интензивни, две бяха интубирани", каза д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

Според здравния министър решението на кризата в шуменската болница е разкриването на нови COVID сектори в Държавната психиатрична болница и в бившата белодробна болница, което ще осигури още 40 легла. Логистична подкрепа ще окажат и съседните областни болници.

"Към настоящия момент те нямат необходимост от допълнителен брой лекари и сестри. При разкриването на новите отделения в ДПБ ще останат сестрите от психиатричната болница и лекарите, които са там. Съответно от областната болница ще се използват лекари, които да осъществяват консултации", каза проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Критична е ситуацията в болниците в Шумен, Враца и Каварна

Здравният министър отново призова хората да спазват мерките, за да се намали натискът върху системата.

"Това, което ни притеснява - хората продължават да не вярват, че съществува проблем, продължават да ходят на масови събирания", каза министърът на здравеопазването.

Коментира и недоволството срещу зелените коридори:

"Аз все по-трудно разбирам логиката на всички решения на хората да не се съобразяват със заповедите, които пускаме", каза проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Здравният министър призова хората да не се самолекуват, дори и прекаляването с парацетамол и с аспирин е вредно.

"Прекаляването с парацетамол има сериозни опасности за живота и здравето на хората, включително и смърт от остра чернодробна недостатъчност. Използването на един аспирин, който е уж безобидно лекарство от хора, които имат сериозни заболявания, може да доведе до смърт", каза проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Професор Ангелов заяви, че сега не е време за промени в здравната система, а е време за действие като един екип.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят за движение южното платно на бул. "Тодор Каблешков"
Отварят за движение южното платно на бул. "Тодор Каблешков"
БЛС настояват за повече денонощни аптеки: Пациентите да имат 24-часов достъп до лекарства
БЛС настояват за повече денонощни аптеки: Пациентите да имат 24-часов достъп до лекарства