Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Екранизациите на български класически и съвременни автори са приоритет в кинопроизводството на БНТ

от БНТ
12:47, 15.11.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

За перспективите на филмовото производство на обществената телевизия говори председателят на Обществения съвет на БНТ Борислав Велков, който гостува в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“.

Като отбеляза нарасналата популярност на обществената телевизия през последната година, когато тя беше и училище, и кино, и музей, Велков подчерта, че все още телевизията остава длъжник на българското кино. Именно затова обявената стратегия на медията в тази област чертае сериозни перспективи. При ресурс от 4,7 милиона лева половината ще бъде отделена за екранизации на българска литературна класика и съвременни литературни творби, каза Велков.

БНТ представи новата конкурсна сесия за филмопроизводство

Целта е да се съхранява българската идентичност в условията на глобализиращия се свят“, добави той. За да бъдат тези произведения по-близо до съвременните възприятия, при подбора ще се акцентира върху сценарийни и режисьорски подходи, които да дават модерна визия и звучене на класическите произведения.

Велков разкри, че сред филмите, освен сериалите „Порталът“ и „Аз и моите жени“, които се снимат, скоро или в недалечно бъдеще ще можем да видим семеен сериал, сериал на младежка тематика, ситком в 40 епизода, един документален филм, както и 7 копродукции.

Обявена е конкурсна сесия за селекция на телевизионни филмови проекти. Подробностите можете да намерите на сайта на БНТ.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слънчево време до края на деня
Слънчево време до края на деня
Втори тур на президентските избори в Молдова
Втори тур на президентските избори в Молдова