НОВИНИ

Проф. Георги Момеков: Всички забравят, че фармацевтите са на първа линия

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:17, 15.11.2020 (обновена)
17005
Чете се за: 01:39 мин.
Още

Новите коридори за пазаруване на хората на и над 65 години в аптеките могат да доведат до струпване, смята фармакологът проф. Георги Момеков. Според него хората не трябва да се презапасяват с лекарства, за които са научили в социалните мрежи и не трябва да пият повече от три препарата. Леко болните вкъщи трябва да се лекуват симптоматично, а не с антибиотици.

Аптеката е здравно заведение и достъпът до нея трябва да е спокоен, коментира в "Денят започва с Георги Любенов" новите "зелени коридори" проф. Георги Момеков.

Лекарства за лечение на COVID-19 изчезнаха от аптеките. Каква е причината?

проф. Георги Момеков, председател на Българското дружество по фармация: Когато тези хора попаднат в един магазин там площта е огромна и те се диспергират. Пред аптеките могат да се получат струпвания, това е едно от нещата, които не правят тази мярка много добра.

Проф. Момеков каза още, че не е необходимо хората да се презапасяват с лекарства заради COVID-19. Според него в момента аптеките не могат да насмогнат.

проф. Георги Момеков: Доколкото знам дефицит на тези лекарства реален в повечето случаи няма, има ги, но просто в аптеките скоростта, с която някои от тях изчезват, е по-голяма.

Какво трябва да знаем за даряването на кръвна плазма

Георги Момеков коментира, че недостигът на азитромицин и някои хeпарини идва от публикуването в социалните мрежи на протоколи за лечение на COVID-19. В тези протоколи фигурират по 20 лекарства, което е абсолютно недопустимо, смята той. Освен това те не могат да се изписват без рецепта, защото само лекарят носи отговорност за лечението.

проф. Георги Момеков: Не знам защо коронавирусът трябва да е нещо, при което ние трябва да използваме 20-30 неща, всяка терапия с повече от три медикамента крие риск от взаимодействие, а когато станат повече от пет ние вече имаме риск от грешки, защото пациентът трябва на ден да изпие много таблетки.

И още - има само едно утвърдено лекарство за лечение на вируса и това е Ремдесивир, той обаче има странични ефекти и се използва само в болниците. Кръвната плазма пък има роля само в определен прозорец. Леко болните вкъщи трябва да се лекуват симптоматично, а не с антибиотици, каза ще фармакологът.

проф. Георги Момеков: Антибиотичното лечение е нещо, което е висш пилотаж на фона на една вирусна инфекция. Защото един човек, който просто има PCR, има лека симптоматика, да използваме който и да е макролиден или друг антибиотик, това е само да пръскаме един плъх с отрова за хлебарки. Единственото, което ще стане, е че плъхът няма да носи бълхи.

За новата ваксина срещу COVID-19, която трябва да се съхранява при минус 80 градуса, проф. Момеков коментира, че никъде по света в момента няма развита инфраструктура за такова съхранение. Сега се разработват много ваксини, каза той, вероятно ще има други, при които няма да е необходимо това условие.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи
Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи
Започва Рождественският пост
Започва Рождественският пост