НОВИНИ

Европейска нощ на музеите: 28 галерии и музеи в София са отворени за посещение

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 14.11.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Култура

Вече 15 години софийските музеи и галерии са част от инициативата "Европейска нощ на музеите". Тази година обаче - заради епидемията - нощта е през деня.

И ако европейските музеи предлагат предимно виртуални разходки, софиянци и гостите на столицата, са от малкото европейци, които могат видят на живо експозициите, специално подготвени за събитието, но на светло.

Детски играчки, кухненски уреди, фотоапарати, радиоточки, транзистори, касетофони, грамофони, родни марки телевизори и радиоапарати от средата на миналия век са подредени в изложбата "Техниката около нас по времето на народната власт" в Националния политехнически музей. Експонатите са дарени от приятели и посетители. Според организаторите това е една своеобразна среща между поколенията.

"От едната страна възрастните, които са живели в този период, могат да разкажат своя живот с тези обекти. От друга страна малките, които сега тепърва ще се запознаят с това, могат да пробват как се пише на пишеща машина от 70-те години, как могат да наберат един номер с телефонна шайба", каза Васил Макаринов, уредник в Националния политехнически музей.

"Европейската нощ на музеите" ще се проведе през деня

И въпреки че някои от експонатите могат да бъдат докосвани, се спазват всички мерки срещу инфекцията с COVID-19.

Освен тази изложба, може да видите постоянната експозиция на музея, както и умалени модели на тролейбуси и автобуси "Чавдар" или да се запишете предварително за образователната програма "Физика за всички", която разказва чрез демонстрация законите на механиката.

Музеите и галериите у нас са отворени единствено за семейни и индивидуални посещения.

Автор: Ростислава Генчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диамантите на Хиос: Как мастиковите дървета сбъдват мечти и обединяват хора от цял свят
Диамантите на Хиос: Как мастиковите дървета сбъдват мечти и обединяват хора от цял свят
Втора пълна карантина в Австрия за тази година
Втора пълна карантина в Австрия за тази година