НОВИНИ

Във Варна преглеждат в специален COVID кабинет през почивните дни

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 14.11.2020
5639
Чете се за: 01:11 мин.
Регионални

Във Варна, вторият град с най-много случаи на коронавирус, от днес вече работи първият кабинет в поликлиника, където медицински екипи извършват прегледи на хора със съмнения за COVID. Това става в общинското ДКЦ 1 "Света Клементина", но трябва там да ви прати личен лекар по преценка.

Работното време на COVID зоната в ДКЦ 1 "Света Клементина" е от 8:00 до 17:00 часа всяка събота и неделя. От 12:00 до 13:00 ч. има почивка за дезинфекция. В днешния първи ден са прегледани общо 35 пациенти. На 25 от тях е направен бърз антигенен тест. Положителни проби са 7.

В кабинета ще се преглеждат пациенти с оплаквания, характерни за коронавирусната инфекция. Прегледът включва измерване на температура. И по преценка на дежурния лекар ще се прави рентгенова снимка на бял дроб, кръвни изследвания, измерване на сатурация и бърз антигенен тест. Изследванията са безплатни за хората.

Почти през целия ден имаше голяма опашка от чакащи пред COVID кабинета.

Преди да бъдат приети в кабинета всички пациенти трябва да попълнят документ, с който дават съгласие да бъдат прегледани.

Ако някои от пациентите даде положителен резултат при безплатния бърз антигенен тест, се следва определена процедура.

"Според състоянието преценяваме. Някои от пациентите се хоспитализират, насочват се за хоспитализация. Останалите, които са в сравнително добро общо състояние, но с положителен тест, се насочват към колегите общопрактикуващи лекари", каза д-р Даниела Колева, ДКЦ "Света Клементина" - Варна.

През COVID кабинета преминават и хора, които са стресирани от факта, че е възможно да са заразени с коронавирус.

"Мъчим се да ги успокоим, обясняваме каквото може, което е в нашите компетенции. Правим всичко, за да могат да се чувстват спокойни и по-сигурни", каза д-р Даниела Колева, ДКЦ "Света Клементина" - Варна.

В понеделник ще отвори и COVID кабинет в ДКЦ "Чайка". Той ще работи в делничните дни от 10:00 до 14:00 часа. В процес на разкриване са и COVID зони в още три общински поликлиники във Варна.

Кръвният център във Варна търси спешно донори на кръвна плазма, които са преболедували COVID-19. Апаратурата за обработването на плазма вече е налице и се очаква до няколко дни да започне работа с нея.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора пълна карантина в Австрия за тази година
Втора пълна карантина в Австрия за тази година
След въвеждането на новите "зелени коридори": Напрежение между клиенти пред магазините (Обзор)
След въвеждането на новите "зелени коридори": Напрежение между клиенти пред магазините (Обзор)