НОВИНИ

Детските надбавки: Спор в управляващата коалиция заради промени в проектозакона

Николай Минков
от Николай Минков
19:29, 14.11.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Политика

ГЕРБ се отказва от намерението месечните детски добавки през следващата година да са без доходен критерий и за всички семейства.

Обратът идва с промени в проектозакона за Държавния бюджет преди обсъждането му на второ четене, внесени в последния работен ден.

Това предизвика напрежение в управляващата коалиция. От ВМРО реагираха с остра декларация и заплашиха да не подкрепят текстовете при обсъждането на бюджета.

Последно - добавките няма да са за всички деца, предвиждат внесените в петък следобед промени в закона за държавния бюджет от ГЕРБ. Управляващите предлагат увеличаване на надбавките между 10 и 40 лева. Но се увеличава прагът за получаването им, като доходът на член от семейството не трябва да бъде над 510 лева, досега той е 410 лева. Предложението е подписано от председателят на парламентарната група Даниела Дариткова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

От ВМРО се възмутиха, че поправката е внесена без тяхно знание и без предварителни консултации в рамките на управляващата коалиция. Те категорично се обявиха за първоначалния вариант, в който през следващата година всички родители трябваше да получат детски надбавки, независимо от доходите си.

Детските надбавки за всички: Да отпадне ли подоходният критерий?

Новото предложение на ГЕРБ първо ще бъде обсъдено в бюджетната комисия идната седмица, а след това и в пленарната зала, като част от второто четене на държавния бюджет.

Между първо и второ четене на проекта за държавен бюджет от ГЕРБ предлагат увеличаване на подоходния критерий за детските добавки със 100 лева.

Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лева, а тези с между 510 и 650 лева ще получат 80 на сто от добавката.

С предложените промени добавката за едно дете става 50 лева, за две - 110, за три - 165, за семейство с четири - 185 лева месечно, като за всяко следващо дете помощта расте с 20 лв.

В мотивите от ГЕРБ посочват, че с въвеждането на подоходен критерий ще се спестят над 205 млн. лв., които ще бъдат насочени за изплащане на обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри и за 15-процентното увеличение на заплатите в МВР.

ВМРО: Всяко дете трябва да получава държавна помощ

От ВMРО остро се противопоставиха срещу решението на коалиционния си партньор.

"За съжаление демонстрираха отново, нашите партньори, ниска коалиционна култура. Няма как да разберем, че това нещо отпада през медиите. Не е това начина. Начинът е на коалиционен съвет, на който сядаме и се разбираме кое, как и защо да правим през следващата година. Това е предложение, на което ние много държим и категорично няма да подкрепим предложението на ГЕРБ в зала това да отпадне и да се върне стария подоходен критерии, защото всъщност наливаме пари в маргинализираните групи, за които говорим от доста време и които, вместо да приемем Концепцията за справяне с маргиналните групи, ние ще даваме още повече пари, единствено на тях", каза Александър Сиди - депутат от ПГ "Обединени патриоти"-ВМРО.

Децата на България не могат и не трябва да се делят по доходен принцип, категорични са от ВМРО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След въвеждането на новите "зелени коридори": Напрежение между клиенти пред магазините (Обзор)
След въвеждането на новите "зелени коридори": Напрежение между клиенти пред магазините (Обзор)
Болницата в Чирпан ще бъде снабдена с лекарства за COVID-19
Болницата в Чирпан ще бъде снабдена с лекарства за COVID-19