НОВИНИ

Великобритания спира от 2030 г. продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили

bnt avatar logo
от БНТ
16:52, 14.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Европа

Британският премиер Борис Джонсън планира да обяви следващата седмица забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., пет години по-рано от предвиденото, съобщава "Файненшъл таймс".

Великобритания първоначално планираше да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г., като част от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, и през февруари Джонсън свали с пет години по-рано крайния срок.

Позовавайки се на неидентифицирани данни от индустрията и правителството, "Файненшъл таймс" пише, че Джонсън сега възнамерява да премести датата още по-рано - към 2030 г. - в реч за политиката в областта на околната среда, която се очаква да изнесе следващата седмица.

Би Би Си също съобщи за подобен план по-рано в събота, без да посочи източници.

Говорителка на "Даунинг Стрийт"10 отказа да коментира информациите или съдържанието на предстоящата реч на Джонсън.

"Файненшъл таймс" заяви, че не се очаква новият график да се прилага за някои хибридни автомобили, които използват смес от електрическо задвижване и изкопаеми горива и все още могат да бъдат продавани до 2035 г.

Краят на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания.

Данните в бранша показват, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели представляват 73,6% от продажбите на нови автомобили досега тази година, докато едва 5,5% от продажбите са за чисто електрически превозни средства, които обикновено са по-скъпи. Хибридните превозни средства от различни типове съставляват останалите продажби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аоияма с втора победа в Токио
Аоияма с втора победа в Токио
Кралев: Спортът помага за преодоляване на стреса
Кралев: Спортът помага за преодоляване на стреса