Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Диана Ковачева: Няма яснота какво е дигиталното изключване сред децата

от БНТ
10:18, 14.11.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

В момента няма яснота каква е степента на дигитално изключване сред децата в цялата страна. Извън София, в провинцията и в социално уязвимите групи достъпът на децата до интернет и до дигитални устройства е ограничен. Това ги лишава и от възможност да участват в обучението. Това е въпрос, който държавата трябва час по-скоро да реши. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" омбудсманът Диана Ковачева.

По отношение на образованието в дигитална среда Ковачева смята, че е било пропуснато ценно време през лятото, когато е трябвало да бъде направен сериозен анализ на онлайн обучението през миналата учебна година.

Омбудсманът се обяви категорично против практиката гранични полицаи да връчват фишове за неплатени глоби на граждани, които напускат страната като обясни, че начинът, по който това се прави, противоречи на закона. Ковачева припомни за решението на КС по този казус.

Националният омбудсман коментира редица жалби по отношение на зелените коридори за пазаруване, които от вчера отново са променени. Сега се разширява възможността за възрастните да посещават хранителните магазини и аптеките, но се ограничава другата част от населението да пазарува в определени часове. Затова жалбите са много противоречиви, каза Ковачева, но е трудно да бъде намерен балансът. Най-важното, по думите ѝ, е да се спазват противоепидемичните мерки и да се пазим взаимно.

Ковачева говори и за трудностите при получаването на рецепти от пациентите, тъй като онлайн рецептите не могат да бъдат достъпни от много хора, а тези, получени по Viber, не се признават в аптеките. Има и друг проблем в здравното обслужване: много хора не са уведомявани, че нямат личен лекар поради това, че договорът му със Здравната каса е бил прекратен. Това поставя такива граждани изненадващо в невъзможност до здравна услуга в момент, когато отчаяно се нуждаят от нея.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Красен Кралев: Бюджетът за спорт за следващата година е рекорден
Красен Кралев: Бюджетът за спорт за следващата година е рекорден
Проф. Галина Кирова: Сега чак се сетиха, че трябва да отворим поликлиниките
Проф. Галина Кирова: Сега чак се сетиха, че трябва да отворим поликлиниките