НОВИНИ

Д-р Чолаков: Възпитан съм да се отзовавам на нуждите на обществото

bnt avatar logo
от БНТ
22:31, 13.11.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Здраве

Израснал съм в семейство на учители. Възпитан съм в родолюбие, трудолюбие, възпитан съм да бъда честен, почтен и да се отзовавам на нуждите на обществото. Това бяха мотивите ми да се отзова още в първия момент още от ноември миналата година, каза д-р Милен Чолаков, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Шумен, в "Панорама".

Фамилният лекар отива доброволец в Шуменската болница, после се разболява от коронавируса, преболедува го и сега отново е на работа.

Д-р Чолаков сподели, че най-тежкият за него момент е да бъде свидетел на битката за живот и смърт на колегите си. "В редуциран вид и количество, силно намален кадрови състав те положиха неимоверни големи професионални, житейски и личностни усилия да помогнат на хората. Много от тях се заразиха, преболедуваха тежко". Д-р Чолаков каза, че към настоящия момент 80 медици са положителни. Положението в болницата в Шумен той определи като фронтова линия.

Общопрактикуващият лекар разказа как е преминало неговото лечение и възстановяване, какво е значението на медикаментите и преливането на плазма.

Д-р Чолаков заяви, че в момента производството на донорска антиковид-19 плазма стои така: "има три нива - национален хемотрансфузионен център, районни центрове - 3, 4 на брой и във всеки областен МБАЛ има отделение по трансфузионна хематология. Това са различни нива с компетенция." Националният център произвежда плазмата, която е недостатъчна. По тази причина правителството е взело решение същите прерогативи да се дадат и на регионалните центрове.

"След като проучихме ситуацията, разбрахме, че при така съществуващите стандарти, ползвайки дарителски средства, възможно е във всяка област, в която има отделения по трансфузионна хематология да се дарява донорска кръв, която да се събира и до 6-тия час да се транспортира до Националния център, където да се произвежда плазмата, която после да се връща в съответната област", каза д-р Чолаков.

Той обясни как точно може да бъде съхранена плазмата, така че да бъдат спасени много повече животи.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от темите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Европейската нощ на музеите" ще се проведе през деня
"Европейската нощ на музеите" ще се проведе през деня
Джейми Мъри и Нийл Скупски триумфираха на двойки на Sofia Open 2020
Джейми Мъри и Нийл Скупски триумфираха на двойки на Sofia Open 2020