НОВИНИ

Прогноза: 4000 починали от COVID-19 до 1 декември у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:08, 13.11.2020
Чете се за: 02:38 мин.
Още

Само за две седмици, до края на ноември, броят на починалите от коронавирус може да се удвои и да достигне 4000 души. Това показват математически прогнози.

Въпреки че се наблюдава леко забавяне в разпространението на вируса, броят на заразените остава твърде висок на дневна база, за да се справим с него успешно, смятат анализатори.

На този фон, днес беше последният работен ден на екипите в Координационния център в столицата, който разпределяше свободните болнични легла. Дейността му се поема от колцентъра на Спешна помощ.

Какви ще са последствията от това решение на здравното министерство ще проследим в следващите дни. Възникват въпроси ще има ли нужния капацитет колцентърът на Спешна помощ, за да поеме всички обаждания при липсата на електронна система, която да показва в реално време къде да се насочат линейките.

Днес отбелязваме 3414 нови случая на заразени при направени 8885 PCR теста за последното денонощие. Положителните проби са над 38%. Хоспитализираните в столицата са 1536. От тях 181 са в тежко състояние.

Правителствени хеликоптери ще транспортират болни от COVID, ако се наложи

Епидемията вече се движи на малко по-бавни обороти и постепенно се установява на сегашното ниво от около 4000 случая дневно, казва математикът Лъчезар Томов. Това обаче не е успокояващо.

Д-р Лъчезар Томов - математик: Това не е плато, това е блато. Плато при 4000 случая официални на ден, неофициални поне три пъти повече означава отново препълване на болници, отново проблеми със здравната система, умрели хора от всякакви заболявания, които не могат да стигнат до медицинска грижа. 4000 е безумно високо ниво, на което да останем.

Още повече, че според изчисления на база на хоспитализациите реалният брой на случаите е 3-4 пъти по-висок.

Д-р Лъчезар Томов - математик: Ако да кажем има 4000 открити, поне 12-15 000 са на ден.

Затова и очакванията са смъртността от COVID да расте значително в рамките на следващите седмици.

Д-р Лъчезар Томов - математик: Определено до края на ноември имаме шанса да стигнем 4000 починали за съжаление. Прогнозата стига 160 смъртни случая средно на ден. Бих искал да кажа, че е лошият сценарий, но той не включва факта, че има много, които се нуждаят от хоспитализация, но не са хоспитализирани.

Как се разпределят болничните легла за COVID пациенти в столицата?

Проверихме в кои големи столични болниците има свободни места за пациенти с COVID-19. Повечето нямаха свободни легла.

Д-р Лъчезар Томов - математик: Очаква се между 15-20% от новозаразените да имат нужда от хоспитализация. Понеже при нас средната възраст на новозаразените не спада драстично, както беше в Англия през лятото, само младите се заразяват, при нас всички се заразяват демократично, поради което и този процент не спада.

От известно време се наблюдава и още една тревожна тенденция - броят на карантинираните е по-малък от броя на установените активни носители на вируса. При това с близо 10 000 за днешния ден. Причината - няма кой да проследява положителните и контактните.

Д-р Лъчезар Томов - математик: Няма държава с такъв капацитет, която да издържи.

Закриват Координационния център в София

От утре Координационният център в столицата няма да работи.

Петър Мунтянов - Координационен център, РЗИ Софийска област: Тази вечер ще има последно дежурство и от утре затварят официално. Не се изненадахме, защото не беше нормално всеки ден да се караме с болниците за тези легла, за да хоспитализираме някой човек.

Попитахме здравното министерство как от тук нататък линейките ще бъдат насочвани към някоя от близо 70-те болници с COVID легла.

Радиостанции за връзка с линейките ще има в по-малко от 10 болници. Всички останали трябва да бъдат прозвънявани от колцентъра на Спешна помощ, който и сега среща затруднения да поеме натоварването.

Друг проблем е, че COVID зоните в бившите поликлиники работят само в делнични дни и само през деня. Именно на тях разчита Спешна помощ, за да не бъде насочен към нея целият поток от пациенти, както беше досега.

Петър Мунтянов - Координационен център, РЗИ Софийска област: Силно се надявам да успеят колегите от Спешна помощ да се справят с тази задача, защото тя не е лека, колкото звучи.

Въвеждането на нови мерки е необходимо, за да слезем надолу в дневния брой случаи, в това са категорични редица експерти. Положението не е под контрол, смята и Лъчезар Томов.

Д-р Лъчезар Томов - математик: Ако падате от 20 км към земята, в началото падате ускорително, след това като спрете да падате ускорително, продължавате да падате с висока първоначална скорост да кажем 50 м/сек, да, движението е вече контролирано, но вие със сигурност ще умрете като паднете. Така че ни трябва друг вид контрол.

Прогноза за броя на заразените през декември математикът засега няма. Заради липсата на предсказуемост на действията на здравните власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България сключва договор с още една компания за ваксини срещу COVID-19
България сключва договор с още една компания за ваксини срещу COVID-19
След примирието: Арменци напускат зоните под контрола на Азербайджан
След примирието: Арменци напускат зоните под контрола на Азербайджан