НОВИНИ

След COVID-19: 2,4 млрд. евро за иновации, образование и наука отделя България

Александър Марков
от Александър Марков
19:00, 13.11.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Политика

България да скъса с икономиката на ишлеме. Това е една от целите Националния план за възстановяване и устойчивост, по който България ще трябва да усвои около 12 млрд. лева евросредства за справяне с последиците от коронавируса. От тях 2,4 млрд. евро са за иновации, образование, наука и конкурентоспособност.

България трябва да произвежда по-скъпи неща, които другите не могат на база иновации и наука, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

"Ние трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България е конкурентна само с ниската цена на труда или с ниската цена на оперативните разходи", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

За целта ще бъде създаден и иновативен фонд с бюджет от 410 млн. лв., който да финансира авангардни научни разработки, иновации и открития.

"България може не само да изнася скъпи, ценни и квалифицирани кадри, но да изнася и скъпа, ценна продукция", каза Томислав Дончев, вицепремиер.

Образователните програми се променят за все повече дигитални умения на все повече ученици, обхванати от системата. Предвижда се ремонт на 75 училища и университети и 450 детски градини.

"Това е преход, който се случва във всички образователни системи и който следва да бъде подкрепен. Това е една тиха, невидима революция, която се случва в българската образователна система", каза Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

По Плана за възстановяване България ще имаме достъп до 12 млрд. евро безвъзмездно и 9 млрд. заемно финансиране по инструмента "Следващо поколение ЕС". Ще бъдат създадени и иновативни университети.

"Ние сме обречени да го направим това, защото България няма друг начин да се възстанови освен чрез научни изследвания, които водят до иновации", каза акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Под 20% от БВП България успява да привлече в инвестиции за бизнеса и иновациите.

"Ако говорите с който и бизнес в България, ще чуете само едно нещо - образование, образование, образование", каза Руслан Стефанов, директор на научно-изследователска програма.

България е с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС, но не е сред най-бързо догонващите страни.

"Не сме нито тигър, нито рис, нито пума икономическа, може би сме кротко коте", каза Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика.

С Плана за възстановяване страната ни ще бъдат разпределени и 16,7 млрд. евро от следващия многогодишен бюджет на ЕС.

Планът има четири стълба: иновативна, зелена, свързана и справедлива България.

Финансирането на тези области трябва да гарантира добавена стойност за страната ни в следващото десетилетие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно плаване за кораба "Перун", преди да го нарежат за скрап
Последно плаване за кораба "Перун", преди да го нарежат за скрап
България подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани
България подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани