НОВИНИ

5 години след терора в Париж: Франция остава под риск от ислямистки нападения

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:42, 13.11.2020
Чете се за: 01:31 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Франция почита днес паметта на жертвите при серията ислямистки нападения в Париж преди пет години. Стрелба и бомбени атентати отнеха живота на 130 души, ранени бяха 350.

Франция си спомня за трагедията отново в сянката на ислямистки тероризъм след три атентата през последните седмици. Учител беше обезглавен край училище в Париж, трима души загинаха при атака с хладно оръжие в катедрала в Ница.

Макрон за френския учител: Беше убит, защото учеше какво е свобода на изразяване

Премиерът Жан Кастекс, кметът на Париж Ан Идалго, представители на обществеността положиха венци на местата на терористичните актове, дело на три групи ислямисти. Отговорност пое "Ислямска държава".

Първо беше атакуван футболен мач на Стад дьо Франс. Трима ислямисти се самовзривиха край порталите на пълния стадион по време на среща Франция-Германия. Загина португалски шофьор на автобус, зрителите бяха заключени на стадиона до края на мача.

Други трима атентатори откриха огън от автомобил срещу клиенти на заведения в центъра на Париж. На различни места паднаха 39 жертви. По-късно един от извършителите се самовзриви в кафене.

Трето смъртоносно трио атакува зрителите на рок-концерт в зала Батаклан, където имаше 90 убити. Полицията застреля един от нападателите, чийто колан се взриви, другите двама взеха заложници, впоследствие бяха обградени и ликвидирани от елитни части.

На 18 ноември полицията щурмува апартамент в парижко предградие, където беше ликвидиран лидерът на терористичната клетка - белгиецът Абделхамид Абаауд. С него загинаха двама негови съучастници.

Единственият оцелял нападател ще бъде съден в началото на следващата година заедно с още 19 обвиняеми като съучастници при финансирането, организирането и подпомагането на атентатите.

Френският президент Макрон застана твърдо зад светския характер на държавата и свободата на словото по казуса с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от сатиричното издание "Шарли Ебдо" и показани в час от обезглавения учител Самюел Пати.

Само пред БНТ познат на убития френски учител: Навлизаме в нова опасна фаза на терористичните нападения

Вътрешният министър Дарманен повтори тезата си от последните дни, че Франция е изправена пред двойна заплаха - терористи отвън и вътрешен враг.

Жерал Дарманен - министър на вътрешните работи на Франция: От последните 30 терористи, които ни атакуваха, 22 са от Франция и само осем са чужденци. Не споделям мнението, че затягането на европейските граници ще ни защити от ислямски екстремисти.

Възпоменателните церемонии днес бяха ограничени заради мерките срещу коронавируса. Светлините на Айфеловата кула през нощта ще примигват за кратко в памет на жертвите. Парижката филхармония ще изнесе тази вечер класически концерт със специално композирани творби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-зловещ ли е петък 13-и в годината на COVID пандемия
По-зловещ ли е петък 13-и в годината на COVID пандемия
Нов скандален случай: Медици в спор за пациент в тежко състояние, върнат от болница
Нов скандален случай: Медици в спор за пациент в тежко състояние, върнат от болница