НОВИНИ

Екзотични бодливи свинчета се родиха в бургаския зоопарк

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 13.11.2020
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

В бургаския зоопарк се родиха екзотични африкански бодливи свинчета. Бебетата са очарователни. Когато пораснат обаче, това са животните, от които дори лъвовете се страхуват.

Африканските бодливи свинчета привличат вниманието с гигантските си бодли, от където идва и името им. Те представляват косми с видоизменена структура и почти цялото има тяло е покрито с тях.

"Африканските бодливи свинчета са гризачи. Те са много по-големи от морските свинчета, например: като тялото им достига до метър. От 80 см до метър. Тежат, някои от тях достигат до близо 30 кг, което е драстично по-голямо от морските свинчета. Те обитават Африка, по точно Северна Африка. Смятат се за екзотични животни и са рядко срещани в дивата природа", разказа Елеонора Дъбова.

БНТ: Те с бодли ли се раждат, или на по-късен етап изникват, след като пораснат малко?

"Малките се раждат с много мека козина и малки бодлички, които постепенно се втвърдяват и след около седмица вече стават опасни", отговори тя.

Опасни, защото една от основните функции на бодлите на тези свинчета е да ги предпазват. Когато се чувстват застрашени, те ги изстрелват. Нападали са дори и своите стопани.

"Това беше преди няколко години. При една от профилактиките, които трябваше да направим на животните, се налагаше да ги хвана. Те бяха много дружелюбни, но в един момент, когато разбраха, че ще ги хващам, започнаха да ме обстрелват, да ме нападат. В първия момент не се изплаших, но когато получих четири игли в прасеца на крака, болката беше неописуема. Лошото беше, че бях 10 дни на антибиотици и около две седмици не можех да стъпя на крака си, но всички мина нормално", разказа собственикът на зоопарка Кръстьо Дъбов.

БНТ: На какво разстояние изстрелват, не става въпрос като стрелба с лък?

"Не, определено не. Те се засилват, минават покрай теб и бодлите просто, когато се забият, се отделят, и става един вид като обстрелване. Всеки един бодил на тези свинчета има като обратни кукички. Обратни контри и забивайки се, той се задържа вътре. За това, това е животното, от което ги е страх дори лъвовете в пустинята", допълва собственикът.

Сред новите обитатели на зоопарка са бебета полярни вълци. Те губят майка си при раждането и се наложило семейство Дъбови да ги отгледат в дома си. Докато не пораснали и вече сами да могат да се грижат за себе си.

"Това са нашите лигли - Аманда и Марая. Вече са на 6 месеца. Супер, как да кажа, общителни, поне с нас. Много са чисти, много са приятни. Не са като другите кучета да миришат или нещо от този род", обясни Кръстьо Дъбов.

БНТ: Трудно обаче сте ги отгледали като малки, каква е тяхната история?

"Историята е, че майката в първата седмица почина внезапно и се наложи да ги отгледаме с мляко от бебета. И това вече е на 6 месеца. За това те ни имат вече като майки и бащи и като влезем вътре, се целуваме и се отнасят като с членове на семейството. Интересното е, че към всички други посетители те се отнасят както всички други диви животни, с недоверие, което за нас е добре. Защото идеята ни не е да ги дресираме, идеята ни е просто да ги отгледаме, но да не са така да ги мачкат посетители и да ги викат като кученца. Отделени са от бащата, защото те трябва да достигнат определена възраст, при която да са му конкурентни, да могат да му противостоят. Защото в дивата природа винаги по-силният е главатарят, а в случая ние искаме Аманда или Марая да станат главатари на глутницата", разказа още Дъбов.

У нас зебри има само на две места - в София и в Бургас. Това е Гацо, на когото се търси женска.

Съвсем скоро зоопаркът в Бургас ще има и нов екзотичен обитател, който ще е първият от вида си у нас. Засега обаче стопаните ще го запазят в тайна.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нискомолекулярни хепарини за бременните в аптеките
Има ли нискомолекулярни хепарини за бременните в аптеките
След недоволството: Промяна в "зелените коридори" за възрастни хора в магазини и аптеки
След недоволството: Промяна в "зелените коридори" за възрастни хора в магазини и аптеки